Buitenland

Britse demonstranten trekken beeld slavenhandelaar van sokkel

In Groot-Brittannië is ook zondag massaal geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme. Een van de opmerkelijkste acties had plaats in Bristol. Daar trokken demonstranten het bronzen beeld van de lokale ‘held’ Edward Colston van zijn sokkel en lieten het te water bij de haven.

ANP/RTR
8 June 2020 00:32Gewijzigd op 16 November 2020 19:29
beeld AFP
beeld AFP

Colston was een zeventiende-eeuwse zakenman, parlementslid en filantroop die een groot deel van zijn vermogen verdiende met de slavenhandel. Voordat zijn standbeeld kopje-onder ging, zette een betoger nog even zijn knie op de metalen nek als verwijzing naar de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door onnodig hard optreden van een witte agent.

Hoewel de Londense commissaris van politie en de minister van Volksgezondheid het hadden afgeraden, onder meer wegens het coronabesmettingsgevaar, verzamelden tienduizenden mensen zich toch in het centrum van hoofdstad in de buurt van de Amerikaanse ambassade aan de Theems. Later trokken ze naar Downing Street en Parliament Square. Net als zaterdag werd het aan het begin van de avond wat onvriendelijker, met het gooien van rookbommen en flessen. Het standbeeld van Winston Churchill werd opnieuw beklad, nu met de tekst ‘was een racist’ op het voetstuk.

Ook elders in Europa gingen grote aantallen mensen de straat op. In Brussel waren het er ongeveer 10.000. Die droegen in meerderheid een mondkapje, maar voldoende afstand bewaren was in de menigte bijna onmogelijk. De betoging op het Poelaerplein verliep rustig, na afloop ontstond in de Matongwijk een rellerige sfeer waardoor de politie moest optreden. In Antwerpen werden zeker honderd actievoerders opgepakt omdat ze zich niet hielden aan de ‘social distancing’-regels. Ze kunnen een boete tegemoet zien.

In Kopenhagen waren 15.000 mensen op de been om hun afkeer van racisme en politiegeweld te tonen. Ze liepen van de Amerikaanse ambassade naar paleis Christiansborg, waar onder meer het Deens parlement zetelt. In de Zweedse stad Göteborg ging het er grimmig aan toe. Er was wegens de coronacrisis toestemming gegeven voor 50 demonstranten, er kwamen er 2000. De politie maakte een eind aan de bijeenkomst en werd bekogeld.

In Madrid was het pand van de diplomatieke dienst van de VS eveneens het doel. Er werd geschreeuwd „I cannot breathe”, wat Floyd ook riep. Bij een politiecordon knielden de betogers met de vuist in de lucht zoals de Amerikaanse footballer Colin Kaepernick in 2016 deed. Op het Piazza del Popolo in Rome waren dezelfde taferelen te zien en werd ruim acht minuten stilte in acht genomen, de tijd die Floyd machteloos op de straat gedrukt lag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer