Economie

Turkije begint campagne nieuwe munteenheid

Turkije is donderdag begonnen met een campagne voor de introductie van een nieuwe munteenheid. Op 1 januari 2005 komt een nieuwe lira in omloop, die zes nullen minder telt dan de huidige en ongeveer 55 eurocent waard is. „Dit is van historisch belang omdat het iets is waar de bevolking jarenlang naar heeft verlangd", aldus Ali Babacan, minister van Economische Zaken, bij het begin van de campagne.

ANP/AFP
23 September 2004 17:26Gewijzigd op 14 November 2020 01:40

Het grootste Turkse bankbiljet is op het ogenblik dat van 20 miljoen lire (ongeveer 10,50 euro). Het is tevens de grootste coupure ter wereld. Maandsalarissen luiden in miljarden liras, de begroting is opgesteld in triljoenen liras.

De vele nullen zijn de erfenis van een inflatie die halverwege de jaren negentig boven de 100 procent per jaar zat. Nu heeft het land een jaarlijkse inflatie van ongeveer 10 procent, dankzij ingrijpende economische hervormingen onder leiding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF heeft daarvoor miljarden dollars aan leningen beschikbaar gesteld.

De twee munteenheden blijven tot eind volgend jaar naast elkaar circuleren. Minister Babacan heeft er vertrouwen in dat de bevolking daar snel aan went. Turkije doet al veel met verschillende munteenheden. Menige zaak wordt gedaan in dollars en euro’s. Het nieuwe geld betekent ook de terugkeer van de kuru, de Turkse ’cent’ die ruim twintig jaar geleden verdween. In een nieuwe lira gaan 100 kuru’s.

„Ons geld gaat respect verdienen en het vertrouwen van de bevolking in de nationale munteenheid zal worden hersteld", aldus minister Babacan. Het nieuwe geld „bewijst dat het land onomkeerbaar op weg is naar vooruitgang en dat de nachtmerries achter ons liggen".

De centralebankpresident Surreyya Serdengecti heeft laten weten dat hij de moskeeën zal vragen om de komst van de nieuwe munteenheid in het vrijdaggebed aan te kondigen.

In de jaren zeventig begonnen de nullen van de Turkse valuta zich aaneen te rijgen na een enorme devaluatie van de lira tegenover de dollar. Economische problemen stapelden zich op en ruim tien hulpprogramma’s van het IMF haalden nauwelijks wat uit.

In 2002, nadat moeilijkheden in de banksector de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten, kwam het IMF over de brug met maar liefst 16 miljard dollar. Daarmee wist Turkije zijn banksysteem weer te stabiliseren, de inflatie te verkleinen en de economische groei op te peppen. Dit IMF–programma loopt af in 2005, waarna er vermoedelijk een driejarig steunpakket volgt. Daarover overleggen Turkije en het IMF nog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer