Onbegrip aan Binnenhof over drukte bij betoging tegen racisme
Het samendrommen van demonstranten op de Amsterdamse Dam maandag is verkeerd gevallen bij het leeuwendeel van de Tweede Kamer. Burgemeester Femke Halsema moet het ontgelden omdat ze de betoging tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten toestond en niet beëindigde toen het te druk werd.
De demonstranten boden het teruggedrongen coronavirus een gouden kans om weer om zich heen te grijpen, vrezen politici van VVD, CDA, PVV, D66, ChristenUnie en FVD. Alle Damgangers moeten zich twee weken afzonderen om te voorkomen dat de epidemie weer oplaait, vindt Klaas Dijkhoff, de leider van de VVD in de Tweede Kamer.
Maar de kritiek richt zich met name op burgemeester Halsema. PVV-leider Geert Wilders begrijpt niet dat terrasgangers strikt afstand moeten bewaren maar dat voor „een linkse demonstrant” dat voorschrift „ineens niet meer” geldt. Hij eist het aftreden van de „corrupte” Halsema en wil justitieminister Ferd Grapperhaus naar de Kamer roepen voor tekst en uitleg.
CDA-Kamerlid Chris van Dam begrijpt niet dat het stadsbestuur vooraf geen limiet heeft gesteld aan het aantal demonstranten. „Soms moet je een demonstratie stoppen omdat het te druk wordt”, vindt ook VVD-fractievoorzitter Dijkhoff. Als betogers zich massaal niet aan de coronaregels houden, „moet de overheid ingrijpen”, stelt zijn D66-collega Rob Jetten.
Het Amsterdamse VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz zag bovendien „de burgemeester nota bene doodleuk tussen de mensenmassa” staan. „Zonder mondkapje, en lijkt zelfs binnen 1,5 meter. Wat is dit in hemelsnaam?”
ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers noemt het „nooit gerechtvaardigd” om „met jouw gedrag tijdens die demonstratie het leven van anderen in gevaar te brengen”. Hij wijst op „de hartekreet” van ic-artsen die vrezen dat de demonstranten de corona-epidemie weer doen opleven.
„We zouden dit allemaal samen doen”, brengt Dijkhoff in herinnering met een verwijzing naar de offers die veel Nederlanders hebben gebracht. CDA’er Julius Terpstra spreekt van een „klap in het gezicht van de zorgverleners” die juist op adem hoopten te komen nu het coronavirus voorlopig beteugeld lijkt. En fractiegenoot Madeleine van Toorenburg noemt de drukte „compleet gestoord”.
D66-europarlementariër Samira Rafaela was zelf bij de demonstratie, maar hield het voor gezien. „Het werd echt te druk, waardoor 1,5 meter afstand houden lastig werd. Daarom ben ik weggegaan. En ik roep iedereen op om 1,5 meter afstand te houden.”
Voor de betoging, ingegeven door de fataal afgelopen arrestatie van de zwarte Amerikaan George Floyd, kwamen naar schatting ongeveer 5000 mensen opdagen. Ze wilden uiting geven aan hun verontwaardiging over het geweld dat zwarte Amerikanen van de politie te verduren hebben.