Binnenland

LUMC bouwt centrum voor stamcelonderzoek in Leiden

In Leiden komt een groot onderzoekscentrum voor stamcel- en gentherapie. Het centrum met de naam NECSTGEN moet één van de grootste faciliteiten van Europa worden. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) begint nog dit jaar met de bouw op het Leiden Bio Science Park.

ANP
27 May 2020 09:21Gewijzigd op 16 November 2020 19:22

„Nu is het zo dat mensen met chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, nierfalen of diabetes jarenlang behandeld moeten worden”, aldus Ton Rabelink, professor interne geneeskunde van het LUMC. Dat is volgens hem erg intensief voor de patiënt. „Door regeneratieve geneeskunde hoeft dat in de toekomst niet meer. Je geneest mensen met hun eigen cellen via gentherapie of weefselmanipulatie.”

Een ander voordeel is volgens Rabelink dat deze methode helpt tegen de steeds maar toenemende zorgkosten. „Patiënten kunnen straks genezen worden na een eenmalige behandeling. Honderdduizenden chronisch zieke mensen hebben daar baat bij.”

Stamcellen zijn menselijke cellen die zich nog niet hebben ontwikkeld tot bijvoorbeeld huid, kraakbeen, bloed, hart, hersenen, lever of een ander orgaan. Ze zijn aan de lopende band bezig om dode en beschadigde cellen te vervangen. In het beenmerg van botten zitten bijvoorbeeld stamcellen die 350 miljoen rode bloedplaatjes per minuut aanmaken. Elke maand hebben we een nieuwe huid. Als iemand ernstig ziek is, kunnen de stamcellen helpen om de zieke cellen te vervangen. Dit heet ‘regeneratieve geneeskunde’.

Gentherapie zou kunnen helpen bij het bestrijden van erfelijke aandoeningen. Bij een behandeling willen artsen afwijkende genen vervangen door gezonde genen, of specifieke genen toevoegen om het lichaam te helpen een tumor te bestrijden. Die manier van behandelen staat nog in de kinderschoenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer