GGD: Grote gezinnen in Rijssen oorzaak van veel coronabesmettingen
Met twintig sterfgevallen telt Rijssen-Holten opvallend meer coronadoden ten opzichte van omliggende gemeenten. Volgens de GGD Twente heeft dat te maken met grote gezinnen.

Een woordvoerder van de instantie bevestigde woensdagmorgen berichtgeving hierover van De Stentor, maar kon geen nadere toelichting geven. Als in een groot gezin iemand is besmet, steekt die persoon veel meer mensen aan dan iemand uit een klein gezin. Een brandhaard vond de GGD nergens in de gemeente. Nader onderzoek komt er dan vooralsnog ook niet.
In het christelijke woonzorgcentrum Maranatha in Rijssen overleden zeker tien mensen aan Covid-19, zegt bestuursvoorzitter Ad Plomp van Sirjon, waar Maranatha onder valt. Daarnaast overleden er twee die coronaverschijnselen hadden, maar niet zijn getest. Inmiddels is het virus in het verpleeghuis op z’n retour. „Twee afdelingen zijn weer coronavrij. Enkele bewoners en personeelsleden zijn nog ziek, maar wel aan het herstellen.”
Een directe bron zegt tegen het Reformatorisch Dagblad dat te laat mondkapjes werden gebruikt en medewerkers moesten aandringen om getest te kunnen worden. Tegen RTV Oost zei iemand dat het er „slecht geregeld” was. Personeel zou een coronapatiënt hebben verzorgd en daarna met dezelfde kleding aan naar andere bewoners zijn gegaan. Diverse families zouden hun familielid uit Maranatha hebben gehaald.
Plomp zegt dat steeds is gewerkt conform RIVM-richtlijnen. Hij heeft geen aanwijzingen dat personeel de regels niet heeft opgevolgd. Mondkapjes hoeven ook niet in alle omstandigheden te worden gebruikt, zegt hij. Ook zou een hygiëne-adviseur van de GGD hebben bevestigd dat „de goede dingen” worden gedaan. Aan beschermende middelen is volgens hem nooit een tekort geweest. Dat het lang duurde voordat medewerkers werden getest, kan volgens hem wel kloppen. „Daarvoor moest je van het RIVM eerst minimaal 38 graden koorts hebben. Nu word je bij de minste klachten al getest.”
Slechts één familie heeft een familielid in huis gehaald, zegt Plomp. „Dat was in de beginfase en had te maken met het op slot gaan van Maranatha.” Dat deed Maranatha overigens een dag eerder dan van het kabinet moest.
Wethouder Ben Beens, die onder andere Volksgezondheid in zijn portefeuille heeft, zegt dat hem is gebleken dat Maranatha zich steeds heeft gehouden aan de richtlijnen van het RIVM. „Nu we wat verder in de tijd zijn, kunnen we zeggen dat in het eerste pakket maatregelen ook zaken zaten die naderhand anders hadden gemoeten. De regel voor het personeel om tóch naar het werk te komen, ook als je lichte ziekteverschijnselen had, zou er wel eens debet aan kunnen zijn. Maar ja, dat zeggen we nu.”
De kennis van het virus is in de loop van de weken toegenomen bij het RIVM, zegt Plomp daarop. „De richtlijnen zijn ook aangescherpt. Nu wordt personeel al bij lichte verschijnselen getest.”
De bestuurder merkt op dat Maranatha midden in Rijssen staat. De meeste medewerkers wonen er en het virus heerst. „Het is niet vreemd als het ondanks alle genomen maatregelen toch opduikt in het verpleeghuis.”
Burgemeester Hofland zegt dat de inwoners van de gemeente Rijssen-Holten de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan goed naleven. „Het aantal coronaslachtoffers in Maranatha ligt niet aan het niet goed naleven van de regels.”
Hofland zegt diep getroffen te zijn door het leed dat de sterfgevallen veroorzaakt en ook de eenzaamheid van mensen. „Het is vreselijk om afscheid te moeten nemen zonder nabestaanden die erbij zijn.” Hofland wil de sterftecijfers in geen geval relativeren, „maar bij de griepepidemie van 2018 zijn meer mensen overleden dan tot op heden bij de corona-uitbraak.”
Op Landallvakantiepark tussen Rijssen en Holten is corona geconstateerd bij een aantal Bulgaren. Zij moeten daar in quarantaine blijven. De gemeente gaat daar niet specifiek controleren omdat geen taak van de gemeente is.