Basisscholen mogen weer helemaal open
Op 8 juni gaan de basisscholen en de buitenschoolse opvang (bso) weer helemaal open. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd. Het is een van de versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet dinsdag heeft aangekondigd.
De basisscholen gingen op 11 mei weer open. Sindsdien mogen de 1,4 miljoen leerlingen weer de helft van de schoolweek naar het primair onderwijs. Uit onderzoek blijkt dat kinderen in deze leeftijd een geringe rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus.
Met de opening van de bso stopt ook de regeling dat de eigen bijdrage wordt vergoed door de overheid, zei Rutte. Er blijft verder tot 1 juli noodopvang beschikbaar voor mensen die in de zorg werken en dus ’s avonds, ’s nachts en in het weekend moeten werken.
Vanaf 2 juni gaat ook de middelbare school weer open. Maar niet alle leerlingen kunnen tegelijk op school zijn omdat 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Rutte zei verder dat het de bedoeling is dat alle leerlingen van het voortgezet onderwijs fysiek les krijgen. „Niet alleen een mentoruurtje.”
Ook het voortgezet speciaal onderwijs gaat op 2 juni weer open voor alle leerlingen. En op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hbo en universiteiten weer beperkt beginnen met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten.
De premier benadrukte dat het belangrijk is dat scholieren met de fiets of lopend naar school gaan. Het is belangrijk het openbaar vervoer te ontlasten, zei hij. Bij het mbo, hbo en universiteiten wordt zo geroosterd dat er buiten de spits toetsen zijn.