Huurders zwaar de dupe
De Woonbond is ouderwets fel tegen de plannen van VROM–minister Dekker. Huurders zijn volgens deze belangenbehartiger van huurders zwaar de dupe. Huursubsidieonvangers zijn in 2005 minstens 1 procent meer van hun inkomen kwijt aan de huur dan dit jaar.
De huurders vinden in hun kritiek op Dekkers plannen steun bij hun ’huisbazen’. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, zegt zich zorgen te maken over de stijging van de woonlasten, speciaal voor huurders met een laag inkomen. „Tot nu toe blijven de kopers buiten schot, terwijl huurders worden geconfronteerd met forse bezuinigingen op de huursubsidie. Dat is voor Aedes onverteerbaar."
Volgens de Woonbond, die een derde van de huurders in Nederland ofwel 1,1 miljoen huishoudens vertegenwoordigt, zal het aantal huishoudens met een grote huurachterstand daardoor sterk toenemen. Ook zullen er meer huishoudens bijkomen die aangewezen zijn op huursubsidie. Uit bezuinigingsoverwegingen kortte Dekker daarop, met 12 euro per maand vanaf 1 juli. In 2005 zal die korting volgens de Woonbond oplopen tot 14,28 euro.
Aedes heeft in een brief aan de verantwoordelijk ministers gepleit voor het ongedaan maken van het eerste deel (2004) van de bezuinigingen op de huursubsidie. De corporaties willen verder meer ruimte in het huurbeleid om prijs van een huurwoning betere af te mogen stemmen op de kwaliteit van het huis. De vereniging mist in de VROM–begroting echter vooral „heldere keuzes" om de woonlasten voor mensen met een kleine portemonnee betaalbaar te houden.
De Woonbond hikt verder aan tegen de plannen om meer huurwoningen onder te brengen in de vrije („geliberaliseerde") sector. Huurders daarvan vallen niet meer onder de huurbescherming. Het zit de huurderslobby ook niet lekker dat het kabinet de ambities voor het bouwen van nieuwe woningen verlaagt. Wilde minister Dekker enige tijd terug nog het woningtekort met 1,5 procent terugbrengen, nu is er sprake van een streeftekort van 1,5 tot 2 procent.
De landelijke vereniging van particuliere verhuurders, Vastgoed Belang, vindt dat de minister in haar strijd tegen huur aan illegalen de goede verhuurders „in de kou laat staan". De aanpak van „malafide" verhuurders juicht de vereniging toe, maar wat Vastgoed Belang betreft moet er ook meer aandacht komen voor illegale onderverhuur door huurders. „De doorgeschoten privacywetgeving beschermt de huurder, die onderverhuurt. Een overheid die appelleert aan normen en waarden zou een hardere aanpak van onrechtmatige bewoning moeten mogelijk maken."