„Kerk verwaarloost technologie”
Is er in de huidige technologische ontwikkelingen nog plaats voor God? Dat is een van de vragen waarover ongeveer 160 wetenschappers zich de komende dagen in Nijmegen buigen tijdens de negende Europese conferentie over natuurwetenschap en theologie.
Ze debatteren onder meer over de kwestie welke rol godsdienst nog speelt in een samenleving waarin de mens dankzij de technologie steeds maakbaarder wordt.
De vraag of technologische ontwikkelingen als klonen en genetische manipulatie in ethisch opzicht toelaatbaar zijn, zal minder aandacht krijgen. „De conferentie gaat meer over de vraag wat technologie doet met de wereld en met onze levensbeschouwing”, aldus medeorganisator dr. P. Oomen, hoofd van de sectie theologie en exacte wetenschappen van het Heyendaal Instituut van de Katholieke Universiteit Nijmegen.
De visie van filosofen en theologen op technologie zal ook onderwerp van discussie zijn, verwacht Oomen. „Vanuit de kerken en de religie is er lange tijd niet over technologie nagedacht”, zei ze dinsdag. „De techniekfilosofie heeft vanouds een nogal negatieve kijk op technologie. Die zou de mens vervreemden van zichzelf en van de natuur.” Tegenover de oude visie dat technologie een uiting is van de menselijke hoogmoed, staat tegenwoordig de positieve opvatting dat ze de mens in staat stelt om medeschepper te zijn, aldus Oomen.
De Britse filosofe en psychologe prof. dr. M. Boden zal ingaan op de vraag hoe kunstmatige intelligentie ons denken over vrijheid en de eigen identiteit beïnvloedt. Andere sprekers zijn dr. René Munnik, hoogleraar filosofie aan de Universiteit Twente, en de van oorsprong Nederlandse apendeskundige prof. dr. Frans de Waal. De laatste zal betogen dat bij apen reeds een kiem van menselijke moraal te vinden is. Bij zijn lezing hoort een excursie naar Burgers’ Zoo in Arnhem.