Economie

Hoekstra: KLM moet stevig reorganiseren

KLM zal ook met financiële steun van de overheid flink moeten reorganiseren om het hoofd boven water te houden. Dat heeft minister Hoekstra (Financiën) woensdag gezegd in een Kamerdebat over de reddingsoperatie waar hij met de luchtvaartmaatschappij over onderhandelt.

Redactie economie
7 May 2020 09:55Gewijzigd op 16 November 2020 19:10
beeld ANP, Remko de Waal
beeld ANP, Remko de Waal

„De herstructurering die de onderneming voor de boeg heeft, zal niet mals zijn”, aldus Hoekstra. „Dat kan niet anders als je 90 procent van je omzet kwijt bent.” De minister wijst er op dat de kostenbasis bij KLM en zusterbedrijf Air France „toch al minder florissant was” dan bij concurrenten.

KLM sloot het eerste kwartaal van 2020 af met een operationeel verlies van 275 miljoen euro. De luchtvaartmaatschappij wordt net als sectorgenoten keihard geraakt door de coronacrisis, in verband waarmee een gigantische hoeveelheid vluchten zijn geschrapt. De prestaties in het tweede en derde kwartaal worden naar verwachting nog slechter doordat, zoals het er nu naar uitziet, respectievelijk 95 en 80 procent van de geplande vluchten niet vertrekt.

Hoekstra herhaalde dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. „Het ligt volstrekt voor de hand dat gekeken wordt naar de salarissen, en dat je dan niet begint bij het grondpersoneel, maar bij mensen die een vier of vijf keer modaal salaris hebben.”

Maar de minister wilde niet meegaan in een oproep vanuit de linkse oppositie om juist mensen met een flexcontract extra te beschermen. Hij benadrukte dat het nu niet mogelijk zal zijn alle banen te redden. „Dat fors moet worden ingegrepen is zonneklaar.”

Hoekstra kan zich wel vinden in de oproep om ook banken, leasemaatschappijen en oliehandelaren om een offer te vragen. Het is volgens hem aan KLM zelf om dat gesprek aan te gaan „Maar het is niet gezegd dat dat overal lukt of zelfs redelijk is.”

De steun voor KLM, waarvoor 2 tot 4 miljard euro beschikbaar is, krijgt vooralsnog de vorm van garantstellingen en leningen. Hoekstra kon evenwel niet uitsluiten dat de overheid in een later stadium ook aandelen bijkoopt. In ieder geval gaat hij ervan uit dat Nederland en Frankrijk samen blijven optrekken.

Al met al zal KLM met een „goed verhaal” voor de toekomst moeten komen, zei ook minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Ook moeten er afspraken komen op het gebied van duurzaamheid en hinderbeperking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer