Politiek steekspel Belgische luchthaven duurt voort
De verschillende regeringen in België blijven de hete aardappel over uitbreiding van het koeriersbedrijf DHL op luchthaven Zaventem naar elkaar doorschuiven. Zonder besluit op dinsdag dreigt DHL, een dochter van Deutsche Post, haar Europees distributiecentrum te verhuizen naar Leipzig. Dat zou leiden tot het verlies van zeker 3000 directe arbeidsplaatsen.
De uitbreiding leidt tot meer nachtvluchten. Noch het gewest Brussel noch het gewest Vlaanderen wil de extra geluidshinder als gevolg daarvan voor zijn rekening nemen. De regionale regeringen van beide gewesten presenteren nu telkens alternatieve plannen, die de overlast naar de andere regio verschuiven. Maandag kwam de Vlaamse regioregering met een nieuw voorstel dat weer „onaanvaardbaar" was voor Brussels regionaal premier Picqué.
De vakbonden dringen er bij de verschillende regeringen op aan de „politieke spelletjes te stoppen". „De tijd dringt", aldus bestuurder Vermeersch van de socialistische vakbond BBTK. „De hete patatten moeten niet langer naar elkaar worden doorgeschoven. Er moet een besluit vallen."
Sluiting van DHL op Zaventem zou zwaar gezichtsverlies betekenen voor nationaal premier Verhofstadt, die juist beloofde tijdens zijn regeringsperiode 200.000 nieuwe banen te creëren. Daarvan is tot op heden maar weinig terechtgekomen.
Verhofstadt probeert al enkele dagen het overleg tussen de verschillende gewestelijke regeringen te coördineren. Maandagochtend riep hij de gewesten opnieuw op tot een „constructieve opstelling". Hij wilde aanvankelijk dinsdag een oplossing presenteren in het Belgische parlement. Die presentatie heeft hij moeten uitstellen, waardoor hij al gedeeltelijk gezichtsverlies leed.
Boven de Belgische paarse regering pakken zich meer donkere wolken samen. De Vlaamse partijen dringen aan op een verbod om Franstaligen in het overwegend Nederlandstalige kiesdistrict Brussel–Halle–Vilvoorde nog op de Franstalige partijen te laten stemmen. De Franstalige partijen in de regering willen daar echter niets van weten. De stemmen van deze groepen in Vlaamse gemeenten rondom Brussel leverden hen vorig jaar juist twee extra Kamerzetels op.
Bij een sluiting van DHL dreigt de sfeer in de regering zo slecht te worden, dat er onvoldoende compromisbereidheid overblijft voor een akkoord over Brussel–Halle–Vilvoorde of de noodzakelijke hervorming van de sociale zekerheid.