Teleurgesteld Sudan respecteert VN-resolutie
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de druk op Sudan verder opgevoerd. De raad stemde in met een resolutie die met een olieboycot dreigt als Khartum geen eind maakt aan de wreedheden in de regio Darfur.
De Sudanese regering bekritiseerde zondag de resolutie, maar zei haar desondanks te zullen uitvoeren.
Elf leden van de raad stemden voor de resolutie. Algerije, China, Pakistan en Rusland onthielden zich van stemming. Maar de Chinese ambassadeur Wang Guangya zei na afloop van de vergadering dat zijn land zijn veto zal gebruiken als de Veiligheidsraad Sudan daadwerkelijk sancties wil opleggen. China stemde volgens hem voor de resolutie om een uitbreiding van de waarnemersmissie van de Afrikaanse Unie niet in de weg te staan.
De door de VS opgestelde resolutie pleit verder voor de uitbreiding van de missie van de Afrikaanse Unie en een onderzoek naar mogelijke genocide. Bovendien moet Sudan de namen doorgeven van militieleden en anderen die worden verdacht van mensenrechtenschendingen. Sancties worden pas opgelegd na overleg met de Afrikaanse Unie. De resolutie noemt geen datum wanneer Sudan de maatregelen moet hebben uitgevoerd.
Darfur is al maanden het toneel van buitensporig geweld van vooral Arabische milities, die steun hebben van Khartum. Deze Janjaweed zaaien dood en verderf onder de lokale zwarte bevolking. Het geweld heeft al 50.000 levens geëist en meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. De VN spreken van de ergste humanitaire crisis in de wereld op dit moment.
De Sudanese regering omschreef de resolutie als oneerlijk. De regering kwam in spoedzitting bijeen om de resolutie te bespreken. Ze belooft „meer positieve maatregelen” om de situatie in Darfur te verbeteren. Maar de voorzitter van het parlement waarschuwde het Westen niet in te grijpen omdat anders „de poorten van de hel worden geopend”.
De aanvaarding van resolutie 1564 verliep niet eenvoudig. Twee eerdere versies werden afgeschoten door ander VN-leden. China had eerder deze week nog met een veto gedreigd. Diplomaten zeiden dat Peking pas door de bocht was gegaan na persoonlijke interventie door secretaris-generaal Kofi Annan. China heeft grote oliebelangen in Sudan.
De Verenigde Staten menen dat Sudan onvoldoende doet voor de bevolking in Darfur. Ambassadeur John Danforth zei in de Veiligheidsraad dat de regering in Khartum dit keer haar afspraken moet nakomen. Hij beschuldigde Sudan ervan dorpen in Darfur te bombarderen en militairen naar de regio te sturen die de Janjaweed moeten ondersteunen.