Kroonprinselijk paar bedankt het volk
Twee keer nu hebben prins Willem-Alexander en prinses Máxima gebruik gemaakt van de televisie als medium om zich tot het volk te richten. De eerste keer twee weken voor het huwelijk met het grote interview van de twee - een gesprek dat nogal wat commotie veroorzaakte vanwege de uitlatingen van de prins. Recent na het huwelijk en de huwelijksreis van vijf weken, afgelopen vrijdag.
Ze deden dat opnieuw via de NOS-televisie als het instrument om de huiskamers van de natie binnen te dringen. En we kunnen op dat vlak misschien nog vaker wat verwachten, als prinses Máxima te zijner tijd Nederland van haver tot gort heeft leren kennen.
De prins en zijn echtgenote spraken daarbij uit dat ze hun huwelijk ondanks de enorme belangstelling toch als „heel persoonlijk en intiem” hebben ervaren, precies zoals ze van tevoren hadden gehoopt. Uit het dankwoord van de prins bleek dat alleen het gejuich vanaf de Dam bij de ja-woorden het paar eraan herinnerde dat hun verbintenis door velen werd gevolgd.
De prins noemde 1 en 2 februari „prachtige emotievolle dagen.” „Aan de hand van onze herinneringen van video’s en foto’s hebben wij vaak nog nagenoten van deze twee prachtige dagen in Amsterdam. Bij terugkomst waren we heel blij verrast met de enorme hoeveelheid reacties die wij van u allen mochten ontvangen”, aldus de prins. „Het begon natuurlijk met het grote feest in de Arena met als thema ”Meer samen, samen meer”, waar wij in de toekomst met het prachtige cadeau wat wij van u allen kregen Het Oranje Fonds nog veel inhoud aan willen geven. De volgende dag in de Beurs van Berlage, het mooie burgerlijk huwelijk en daarna de kerkelijke inzegening die voor ons, ondanks alles, toch heel persoonlijk en intiem waren. Af en toe werd het even onderbroken door een gigantisch gejuich buiten bij het jawoord, waardoor we toch begrepen dat er meer mensen meekeken. Het heeft toch voldaan aan onze hoop van een persoonlijk huwelijk. De gigantische hoeveelheid reacties nopen ons ertoe om de televisie te gebruiken om u heel hartelijk te bedanken. Werkelijk honderdduizenden. Onze staf zo klein als die is, heeft zich al maandenlang ingespannen om ons huwelijk tot zo’n groot succes te maken en daarom gebruiken wij op dit moment de televisie om u daarvoor te bedanken. We kregen ontzettend veel brieven en telegrammen, tekeningen, cadeaus, bloemen, van individuen, maar ook hele families die samen hadden gewerkt tot organisaties en bedrijven. Het was werkelijk hartverwarmend. Maar ook drieëndertigduizend e-mails, waarvan dertigduizend uit Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. En verder nog drieduizend uit het buitenland, natuurlijk uit Argentinië, maar ook uit de VS, Nieuw-Zeeland, Canada en Australië. Zelfs helemaal uit Siberië. We hebben echt het gevoel dat zoveel mensen met ons meegeleefd hebben. Het was fantastisch. Heel hartelijk bedankt daarvoor.”
Prinses Máxima vond dat haar man toen bijna alles had gezegd. Ze wilde er alleen aan toevoegen, dat de liefde en de warmte waarmee de brieven zijn geschreven, de cadeaus en tekeningen zijn gemaakt, haar heel diep hebben geraakt. „Ze hebben zeker de herinnering aan onze heel bijzondere dag nog specialer gemaakt. Muchas gracias a todos por todo”, voegde ze er in haar moederstaal aan toe.
Bij bijzondere gelegenheden maakt het koningshuis gebruik van de media om het volk te bedanken. Zo worden belangrijke verlovingen aangekondigd, verloofde prinsen aan de tand gevoeld (Constantijn en Laurentien) en koninklijke kersttoespraken uitgezonden. Prins Claus richtte zich in 1965 tot de Nederlanders nadat zijn verloving met prinses Beatrix vanaf paleis Soestdijk werd bekendgemaakt. Toen de televisie er nog niet was, zocht het koningshuis een ander medium. De film die van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard werd gemaakt, was bijvoorbeeld later in de bioscopen te zien.
Overigens wisten Juliana en Bernhard ook wat een huwelijksreis was. Zij maakten een maandenlange huwelijksreis naar onder meer Polene, Tirol, Rome en Monte Carlo. Ook prinses Beatrix en prins Claus bleven geruime tijd weg. Zij gingen na de huwelijksvoltrekking naar Mexico, de Verenigde Staten, Canada, de Nederlandse Antillen en Suriname.
Na thuiskomst namen prinses Juliana en prins Bernhard hun intrek in het luxueus gerenoveerde paleis Soestdijk. Als nationaal geschenk van het Nederlandse volk was één vleugel van het paleis opgeknapt en geheel opnieuw ingericht. Het Nederlandse bedrijfsleven gaf het jacht Piet Hein cadeau. Het Oranje Fonds voor prins Willem-Alexander en prinses Máxima was dus overigens zo’n gek idee nog niet. Prinsen hebben doorgaans alles wat hun hartje begeerd en zouden ook zelf wel een paleiselijke verbouwing kunnen bekostigen. Met een dergelijk fonds kunnen -mits het rechtvaardig en juist wordt beheerd- vele goede doelen worden gediend.