PvdA: bekwame lijkschouwers moeten overledenen schouwen
Huisartsen en artsen in verpleeg– en ziekenhuizen moeten voortaan eerst door de burgemeester tot lijkschouwer worden benoemd voordat ze een verklaring van overlijden mogen opstellen. Bovendien zouden burgemeesters eerst moeten beoordelen of de lijkschouwer wel deskundig genoeg is en aan het Openbaar Ministerie moeten vragen, of het bezwaar heeft tegen de benoeming.
Dat stelde Tweede–Kamerlid Wolfsen van de PvdA zaterdag. Hij wil voorkomen dat een verklaring van natuurlijk overlijden wordt opgemaakt, als mensen zijn vermoord of ernstig mishandeld. Wetenschappers schatten dat dat 150 keer per jaar voorkomt.
Op dit moment mogen alle artsen die een patiënt behandelen, een overlijdensverklaring opmaken. Alleen bij twijfel of als er geen behandeld arts beschikbaar is, wordt een door de burgemeester benoemde lijkschouwer ingeschakeld. Maar ook die hebben niet altijd genoeg kennis en ervaring om een onnatuurlijke dood te herkennen. Burgemeesters kijken alleen maar of iemand arts is, maar om een onnatuurlijke dood te herkennen is specifieke kennis nodig, stelde Wolfsen. Zo is het nodig om aan de binnenkant van een lip te zoeken naar zwarte puntjes om te zien of iemand bijvoorbeeld onder een aangedrukt kussen op het gezicht is gestikt.
Minister Donner schreef in juni al te werken aan kwaliteitseisen en een register van erkende lijkschouwers. Maar volgens Wolfsen duurt dat te lang. Natuurlijk moet dat allemaal gebeuren, stelt hij. Burgemeesters zouden nu al aan de slag kunnen door in elk geval de gemeentelijke lijkschouwers bij hun benoeming te vragen naar hun bekwaamheid. „Dat gebeurt bij andere mensen die naar een baan solliciteren ook."