NIBC keldert op licht hoger Damrak
Het aandeel NIBC kelderde dinsdag op het Damrak door onzekerheid over het doorgaan van de overname van de zakenbank. De Europese aandelenbeurzen gingen licht vooruit na de sterke opmars een dag eerder. Beleggers verwerkten onder meer de resultaten van de grote Europese banken HSBC, UBS en Santander, olieconcern BP en farmaceut Novartis. Ook bleef de blik gericht op de aanhoudende daling van de olieprijzen.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 514,87 punten. De MidKap won ook 0,5 procent, tot 689,09 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,5 procent.
NIBC raakte 18 procent kwijt bij de kleinere bedrijven. Door de coronacrisis zijn er strubbelingen ontstaan in het overnameproces van de Haagse zakenbank door de Amerikaanse investeerder Blackstone. Volgens de koper komt de financiering van de deal in gevaar als NIBC zijn dividend niet uitkeert.
Sterkste stijgers in de AEX waren ABN AMRO en staalconcern ArcelorMittal met winsten van rond 2,5 procent. Chipbedrijf ASMI sloot de rij met een min van 0,8 procent. Kiadis Pharma steeg 12 procent op de lokale markt. Het biotechnologiebedrijf heeft via een onderhandse plaatsing van aandelen 12 miljoen euro opgehaald bij een Amerikaans investeringsfonds.
HSBC daalde 1,6 procent in Londen. De grootste Europese bank zette vorig kwartaal 3 miljard dollar opzij voor verwachte verliezen uit faillissementen. Dat is zo’n vijf keer meer dan een jaar geleden. In Madrid verloor Santander 0,1 procent. De grootste bank van Spanje zette 1,6 miljard euro opzij voor slechte leningen en zag de kwartaalwinst met ruim 80 procent kelderen. UBS klom 4 procent. De Zwitserse bank, waar ING-baas Ralph Hamers dit jaar de leiding overneemt, boekte afgelopen kwartaal meer winst.
Novartis won 0,5 procent. De Zwitserse farmaceut wist de kwartaalwinst op te voeren en handhaafde de doelen voor 2020. In Londen zakte BP 1,6 procent. De Britse olieproducent zag de kwartaalwinst fors dalen doordat de vraag naar olie is opgedroogd vanwege de coronacrisis en de olieprijzen zijn gekelderd.
De olieprijzen gingen verder omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 17,1 procent tot 10,59 dollar. Brentolie kostte 4,9 procent minder op 19,02 dollar per vat. De euro was 1,0825 dollar waard, tegen 1,0836 dollar een dag eerder.