„Bezuiniging brengt studie theologie tot kwart terug”
Bezuinigingen op de financiering van 30-plusstudenten en niet-EU-studenten zullen het theologieonderwijs in Nederland waarschijnlijk tot een kwart terugbrengen. Daarnaast zullen de bezuinigingen de recent gestarte islamopleidingen in de knop verstikken.
Dat is de strekking van een open brief die het overlegorgaan van alle Nederlandse theologische faculteiten -protestantse én rooms-katholieke- en de Universiteit van Humanistiek hebben verzonden aan de staatssecretaris van Onderwijs in verband met de aangekondigde maatregelen ten aanzien van de financiering van 30-plusstudenten en niet-EU-studenten.
Aan de Nederlandse theologische faculteiten studeert een groot aantal 30-plusstudenten, vooral in de deeltijdopleidingen. „Een theologiestudie vergt nu eenmaal een zekere rijpheid en dat betekent in de praktijk vaak dat studenten eerst voor een andere studie kiezen. Dit geldt met name voor de studenten die een deeltijdopleiding volgen. En dat zijn er in de theologie uitzonderlijk veel”, aldus prof. dr. M. E. Brinkman, voorzitter van het Discipline Overleg Godgeleerdheid (DGO) en decaan van de faculteit der godgeleerdheid van de Vrije Universiteit.
Ook de door de overheid zo gewenste theologische kadervorming binnen de islamitische gemeenschap vindt tot dusver voornamelijk plaats onder 30-plussers, zo stelt het DGO. Het ontluikende islamonderwijs aan de Nederlandse universiteiten zou door de aangekondigde maatregelen een zware slag toegebracht worden.
Verder studeren aan de Nederlandse theologische faculteiten naar verhouding veel niet-EU-studenten uit ontwikkelingslanden. „Na hun studie in Nederland nemen ze in hun eigen land vaak een leidinggevende positie in. Deze studenten zouden door beide maatregelen getroffen worden. Daarmee zou een van de meest doeltreffende Nederlandse bijdragen aan de kadervorming in ontwikkelingslanden zo goed als geheel verdwijnen. Theologisch onderwijs aan islamitische studenten buiten de EU (Marokko en Turkije) zou bijna onmogelijk worden”, aldus de brief.
De aangekondigde maatregelen leiden volgens het DGO tot een ware kaalslag in theologisch Nederland en doen de door de overheid zo toegejuichte internationalisering teniet. Daarom vraagt het DGO om heroverweging.
Een vergelijkbare brief is ook verzonden vanuit het overlegorgaan van de theologische hbo-opleidingen. Die opleidingen -grotendeels avondopleidingen voor deeltijdstudenten- zouden door de aangekondigde maatregelen bijna geheel verdwijnen.