Binnenland

„Geen bezuinigingen op onderwijs”

Het is vrijwel zeker dat de verhoging van het collegegeld met 100 euro per jaar niet doorgaat. Dat geldt ook voor de collegegeldverhoging voor studenten boven de 30 en voor het schrappen van studiebeurzen voor buitenlandse studenten.

Redactie politiek
17 September 2004 09:06Gewijzigd op 14 November 2020 01:39

Verder staat de bezuiniging van 100 miljoen euro op het onderwijsachterstandenbeleid ter discussie. De regeringspartijen CDA, VVD en D66 leverden donderdag stevige kritiek op diverse onderdelen van de uitgelekte onderwijsplannen van het kabinet voor 2005. Als een van de regeringsfracties een van de bezuinigingen op onderwijs niet steunt, is er geen meerderheid meer voor de plannen.

Fractievoorzitter Dittrich verklaarde donderdag dat alle bezuinigingen op onderwijs van tafel moeten. De partij heeft tijdens de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet, anderhalf jaar geleden, bedongen dat er geen bezuinigingen op Onderwijs plaats mochten hebben. In de uitgelekte Miljoenennota staat echter dat het onderwijs 120 miljoen euro moet inleveren.

Door de opstelling van de democraten is er geen meerderheid in de Kamer voor de verhoging van het collegegeld met 100 euro per jaar tot bijna 1600 euro. Tijdens de algemene beschouwingen komt D66 met een dekking voor de verhoging. Daarvoor moet de partij 50 miljoen euro zien te vinden.

De democraten krijgen steun van de VVD bij hun verzet tegen het gedeeltelijk wegbezuinigen van beurzen voor studenten van buiten de Europese Unie. De liberalen denken er serieus over om minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking deze beurzen te laten betalen. Daarmee is 20 miljoen euro gemoeid.

D66 vindt bij het CDA steun om niet te korten op de leerrechten van studenten die na hun dertigste aan een studie beginnen. Het kabinet wil hen het volle pond voor de opleiding laten betalen. Het collegegeld moet dan naar zo’n 6500 euro.

De democraten willen ook de bezuiniging van 100 miljoen euro op het onderwijsachterstandenbeleid schrappen. Daarvoor hebben ze nog geen steun van CDA en/of VVD. De oppositie is wel tegen deze bezuiniging op gelden om leerachterstanden bij allochtone en autochtone leerlingen weg te werken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft donderdag in een brief aan de Tweede Kamer ook gevraagd deze bezuiniging ongedaan te maken.

Minister Zalm van Financiën, tevens waarnemend premier, kreeg donderdag van journalisten kritische vragen over het uitlekken van de Miljoenennota. De bewindsman zei daarvan niet geschrokken te zijn. Hij wees erop dat de publicaties niets hebben te maken met het doorbreken van de embargoregeling. Het is „een staaltje journalistiek handwerk.” De overheid zal geen actie ondernemen.

Wel zal Zalm vanaf vrijdag de media goed in de gaten houden. Vrijdag krijgen de Haagse journalisten alle stukken van Prinsjesdag onder embargo uitgereikt. De media mogen volgens de bewindsman niet onder de paraplu van uitgelekte stukken embargonieuws gaan brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer