Beurzen hopen op mogelijk coronamedicijn
De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag over een breed front vooruit. Berichten over een mogelijke behandeling van de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, zorgden voor opluchting bij beleggers. Ook de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om de grootste economie ter wereld geleidelijk te heropenen werden goed ontvangen. Een forse krimp van de Chinese economie in het eerste kwartaal hield het enthousiasme enigszins in toom.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 2,3 procent hoger op 507,61 punten. De MidKap steeg 2,6 procent tot 676,73 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 3,6 procent bij.
De medische website STAT News meldde dat het geneesmiddel Remdesivir hoopvolle resultaten laat zien in de behandeling van coronapatiënten in een klinisch onderzoek van de Universiteit van Chicago. Remdesivir is ontwikkeld door Gilead Sciences als behandeling voor ebola. Het Amerikaanse Gilead, een samenwerkingspartner van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Galapagos (plus 2,2 procent) verklaarde in een reactie op de uitgelekte resultaten dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken. Eind april maakt het bedrijf de eerste resultaten bekend.
Uitzender Randstad prijkte bovenaan de AEX met een winst van 8,2 procent. Telecomconcern KPN (min 3,5 procent) noteerde ex dividend. In de MidKap stond bodemonderzoeker Fugro onderaan met een verlies van 8,5 procent. Dochterbedrijf Seabed Geosolutions heeft door de coronacrisis last van uitgestelde en geannuleerde projecten. Fugro neemt daarom een eenmalige last van 20 miljoen tot 30 miljoen euro. Roestvrijstaalmaker Aperam (plus 8,3 procent) ging aan kop.
Op de lokale markt dikte Beter Bed ruim 24 procent aan. De beddenverkoper behaalde in het eerste kwartaal meer omzet. Topman John Kruijssen denkt dat Beter Bed na de reorganisatie van vorig jaar er sterk voor staat en de coronacrisis zal overleven.
In Parijs klom L’Oréal bijna 3 procent. De Franse cosmeticagigant boekte ongeveer 4 procent minder omzet in het eerste kwartaal, maar presteerde daarmee beter dan de cosmeticamarkt als geheel. In China zag het concern de verkopen aan het einde van het kwartaal weer wat opkrabbelen. Luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), dat ook met cijfers kwam, steeg 5 procent.
De euro was 1,0817 dollar waard, tegen 1,0842 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 8,2 procent goedkoper op 18,25 dollar. Brentolie bleef ongewijzigd op 27,82 dollar.