CDA: wel geld voor studenten boven de dertig
Het CDA keert zich tegen het plan van staatssecretaris Rutte (Onderwijs) om universiteiten en hogescholen geen geld meer te geven voor studenten boven de dertig. Hiermee lijkt er in de Tweede Kamer geen meerderheid voor dit plan, dat officieel pas op prinsjesdag bekend wordt.
Volgens Tweede-Kamerlid Verburg dreigen door de bezuinigingsmaatregel de kosten voor studenten viermaal zo hoog te worden. Onderwijsinstellingen zullen veel hogere collegegelden gaan vragen. Verburg deed haar uitspraken donderdag tijdens de presentatie van een rapport van het Wetenschappelijk Bureau van het CDA over leerrechten in het onderwijs. Het CDA is bang dat mensen afgeschrikt worden zich nog op latere leeftijd om te scholen of bij te laten scholen.
Verburg omarmde het voorstel voor leerrechten van het Wetenschappelijk Instituut van haar partij. De leerrechten zouden moeten gaan gelden voor het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Tot hun dertigste kunnen scholieren en studenten hun saldo leerrechten, waarmee ze aanspraak maken op door de overheid bekostigd onderwijs, aanspreken. Ze kunnen zich op elk gewenst moment in- en uitschrijven. De bedoeling is dat de student zelf zijn onderwijs kan gaan indelen, zodat dat beter aansluit bij zijn niveau en bij zijn loopbaanplanning.
Daardoor kan het onderwijs efficiënter benut worden en zullen meer mensen met een diploma het onderwijs verlaten, verwacht het instituut. Nu is de uitval in Nederland in vergelijking met andere Europese landen erg hoog.
Nadat iemand dertig is geworden, vervalt een deel van de resterende leerrechten. Alleen werkenden behouden dan een deel van hun aanspraken op onderwijs. De Informatie Beheer Groep zou de leerrechten, die alleen bij erkende opleidingen kunnen woren verzilverd, centraal kunnen administreren.