Binnenland

Weinig overhead in verpleeghuizen

Verpleeg- en verzorgingshuizen geven veel minder geld uit aan de post organisatie dan andere dienstverlenende instellingen als scholen en gemeenten. Het meeste geld gaat naar de handen aan het bed.

Binnenlandredactie
16 September 2004 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 01:38

Dat stelt onderzoeker J. Feenstra van bureau Berenschot in het vakblad Zorgvisie dat morgen verschijnt.

Volgens Feenstra lopen de zorginstellingen risico’s in de bedrijfsvoering en schieten ze tekort in de bevordering van deskundigheid, juist omdat ze zo weinig geld uittrekken voor de ondersteuning van de zorg. Hierdoor beperkt de dienstverlening van de ondersteunende afdelingen zich tot incidentenbestrijding en administratieve taken. Bovendien ontbreekt vaak het vermogen tot vernieuwing of voorbereiding op nieuwe wet- en regelgeving, is zijn conclusie.

Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg kwam vrijdag met een negatief rapport over de situatie in verpleeg- en verzorgingshuizen. Een kamermeerderheid erkent de problemen binnen de tehuizen, maar over de oplossingen bestaat nog geen overeenstemming, zo bleek woensdag. Donderdag voerde de Kamer een spoeddebat met staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) over de kwestie.

De VVD pleit voor mobiele teams die de verpleeghuizen helpen om de boel op orde te brengen. Volgens de liberalen zijn de beloftes over de basiszorg gewoon niet nagekomen. De VVD ziet, evenals het CDA, niets in het beschikbaar stellen van meer geld.

Dat geld is juist wel een punt voor de linkse oppositiepartijen, de SP en GroenLinks. Dat kan voor een deel bij het management worden weggehaald, maar er zal ook extra geld nodig zijn, voorspelt Kant van de SP.

De PvdA wil eerst een onderzoek dat antwoord moet geven op de vraag of het budget wel toereikend is.

Daarnaast willen de sociaal-democraten dat cliënten en medewerkers meer betrokken worden in de afspraken die de koepelorganisatie met de staatssecretaris maakt.

De VVD is vooral boos over de manier waarop brancheorganisatie Arcares op het inspectierapport heeft gereageerd. „In feite zegt Arcares dat het allemaal wel meevalt, dat kan je over zulke schokkende cijfers niet zeggen”, zegt kamerlid Miltenburg. „Ik maak me ook zorgen over de verpleeghuizen die niet door de inspectie onderzocht zijn.” De christen-democrate reageert minder geschokt dan haar liberale collega. „Er zijn er ook die het goed doen en ik lig ook niet wakker van een werkbespreking die in de zomervakantie een keer niet doorgegaan is.” Ze vindt wel dat de „rotte plekken” er uit moeten. Want mensen geen eten geven, of mensen die niet incontinent zijn een luier omdoen „kan dus niet”. „Je zal het zelf maar zijn.”

*Teveel tekst: 28 n * Tekst past * Tekst past * Tekst past

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer