Binnenland

Bijstoken biomassa in Borssele van de baan

De Raad van State heeft woensdag een nieuwe vergunning voor het meestoken van biomassa en afval in de steenkolencentrale van Borssele van tafel geveegd.

ANP
16 September 2004 08:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:38

De provincie Zeeland verleende de milieuvergunning om energiebedrijf EPZ in staat te stellen in plaats van de huidige 120 kiloton afval jaarlijks 600 kiloton met de steenkolen mee te stoken. EPZ hoopte zo jaarlijks 25 procent steenkolen te kunnen besparen. Twee milieuorganisaties tekenden bezwaar aan tegen de vergunning.

Struikelblok is de forse toename van de uitstoot van giftige stoffen en zware metalen door de Zeeuwse energiecentrale. Alleen al de fluoridenuitstoot stijgt van 40 naar 70 ton.

De Raad van State stelt vast dat een dergelijke toename ver uitstijgt boven het vastgestelde maximaal toelaatbare risiconiveau. Tevens blijkt dat de centrale door de vergunning in de praktijk veel meer kankerverwekkende zware metalen en cadmium mag uitstoten dan eerder afgesproken was. Hetzelfde geldt voor de uitstoot van stikstof- en zwavelverbindingen. Ook die neemt veel meer toe dan de energieproducenten en overheid in een convenant zijn overeengekomen.

Het milieu is de grote verliezer, aldus Elektriciteit Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) in een reactie op de uitspraak van de Raad van State. Door de uitspraak wordt de oude vergunning van kracht, waardoor EPZ de bijstook van biomassa drastisch moet beperken.

Bij het bijstoken van biomassa worden restproducten, zoals cacaodoppen en houtsnippers, nuttig gebruikt. EPZ zet deze restproducten om in stroom. Het alternatief zou zijn om deze reststoffen te storten. Dat kost geld en belast het milieu, aldus EPZ.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer