‘Corona bedreigt kwart van de advocatenkantoren in hun bestaan’
De coronacrisis bedreigt een kwart van alle advocatenkantoren in hun bestaan. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde enquête van het Advocatenblad onder de beroepsgroep. Ruim achthonderd advocaten hebben aan de hand van een vragenlijst de financiële en organisatorische gevolgen van de crisis voor hun praktijk in beeld gebracht. Vooral de kleine kantoren hebben het moeilijk, bij kantoren met een omvang tot vijf advocaten zijn de zorgen het grootst.
Zonder financiële hulp van de overheid vrezen veel van die kantoren het nog drie tot vier maanden vol te kunnen houden. Driekwart meldt een omzetverlies dat gemiddeld oploopt tot 56 procent. Eenmanskantoren (eenpitters) zien hun omzet tot gemiddeld 65 procent dalen.
Strafrecht, asiel- en vreemdelingenrecht en personen- en familierecht worden in de enquête het meest genoemd als sectoren die onder de crisis te lijden hebben.
Van de respondenten verwacht meer dan de helft dat een flink aantal kantoren de crisis zonder overheidssteun niet overleeft. Slechts 22 procent denkt het zonder steun te kunnen stellen. Van de advocaten die bij (middel)grote kantoren werken verwacht 43 procent zelf het hoofd boven water te kunnen houden.
Meer dan de helft van de kantoren wil een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW). Ook verwacht een overgrote meerderheid uitstel voor het betalen van belastingen aan te vragen. Eenpitters en advocaten van kleine kantoren willen daarnaast een eenmalige gift aanvragen van 4000 euro. Deze tegemoetkoming is tot dusver niet opengesteld voor de advocatuur.
Een bescheiden aantal advocaten (8 procent) zegt het juist extra druk te hebben gekregen sinds de uitbraak van het coronavirus.
Nederland telt ruim 18.000 advocaten en bijna 5700 advocatenkantoren.