„Seculiere ethiek geeft geen antwoord en uitweg”
„Een nieuwe naam is het enige antwoord dat helpt. Een nieuwe naam, dat is een nieuwe identiteit, in Christus. Wie ik was en wat ik gedaan heb, wordt niet ontkend, maar de schuld wordt bedekt en ik ontvang een nieuw bestaan.”
Dat is volgens prof. dr. G. C. den Hertog, hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), het antwoord op de vragen die leven in de maatschappij omtrent schuld en vergeving. Hij zei dit maandagmiddag in zijn rectorale rede, waarna hij het rectoraat overdroeg aan prof. dr. H. G. L. Peels. Voorafgaand aan de overdracht, die met enig ceremonieel gepaard ging, hield president-curator ds. J. P. Boiten een overdenking naar aanleiding van Matthéüs 13:44-53.
In zijn rede, die als titel droeg ”Vergeving als storing en startpunt van de ethiek”, richtte de scheidende rector zijn blik zowel op de cultuur als op de filosofie, de kerkgeschiedenis en de theologie. Volgens prof. Den Hertog wordt er de laatste jaren weer veel over schuld en vergeving gesproken. Dat hangt samen met een omslag in de cultuur. Waar eerder de rationaliteit de toon aangaf, is het nu het gevoel dat zijn rechten opeist. „Als het perspectief op de heerlijkheid van het eeuwige leven, waar het lijden van de tegenwoordige tijd niet tegen op kan wegen, wegvalt, moet alles in dit leven zijn vervulling vinden. En dat nu blijkt niet alleen voor velen een bittere teleurstelling, maar als er dan ook een beschadiging plaatsvindt door een traumatische ervaring, moet het ressentiment wel tot grote hoogte stijgen.”
Er is geen hoop dat het eenmaal beter zal worden. „We kunnen de kringloop van het kwaad niet stuiten, alleen al omdat we het onherstelbare niet goed kunnen krijgen. Het kwaad heeft zich aan ons oog onttrokken en zich genesteld in onderaardse krochten van persoonlijke en collectieve woede en haat. Ik zie niet hoe een seculiere ethiek zich in deze diepte kan begeven, het er kan uithouden en een weg kan wijzen.”
De christelijke boodschap van schuld en vergeving praat de mens niet een probleem aan dat er niet is, want het is er wel degelijk, aldus de hoogleraar. „Gods vergeving in Christus brengt een aanscherping van het besef wat er allemaal op het spel staat, welke schade is aangericht en welke vernielingen hebben plaatsgevonden met zich mee, en stelt ons in staat niet weg te lopen. Juist een spreken over en leven uit Gods vergeving in Christus en ernst ermee maken in de ethiek kan ertoe leiden dat het Evangelie van Jezus Christus in zijn bevrijdende kracht ter sprake komt en dat woorden als verzoening, wedergeboorte, liefde tot de vijanden en leven in Christus zó kunnen worden uitgesproken en voorgeleefd, dat de wereld zich eronder verandert en vernieuwt”, aldus prof. Den Hertog.
Voor het nieuwe cursusjaar hebben zich vijftien nieuwe studenten ingeschreven voor de voltijdsopleiding. Het totaalaantal studenten zal ook dit jaar weer boven de honderd uitkomen. Onder hen bevinden zich meer dan tien buitenlandse studenten, voor het merendeel afkomstig uit Korea en Duitsland.