Gezamenlijke aanpak woonwagenkamp Vinkenslag
De Belastingdienst staat er niet langer alleen voor bij het aanpakken van fraudeurs op woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht.
Gemeente, justitie, politie en Belastingdienst gaan dit soort „vrijstaten” in Maastricht voortaan gezamenlijk aanpakken. Staatssecretaris J. Wijn van Financiën heeft maandag in Maastricht een convenant ondertekend met alle betrokken partijen.
Op woonwagenkampen in Nederland betalen veel bewoners met een eigen bedrijf jaarlijks slechts 3 procent belasting over de omzet, die bovendien vaak niet te controleren is. Wijn is deze situatie meer dan beu en is blij dat Maastricht als eerste Nederlandse gemeente samen met Belastingdienst, politie en justitie allerlei soorten misstanden op Vinkenslag gaat aanpakken. Wijn hoopt dat andere gemeenten in Nederland met een soortgelijke problematiek het Maastrichtse voorbeeld zullen volgen.
Burgemeester Leers van Maastricht zei dat niet alleen Vinkenslag te maken krijgt met de nieuwe gezamenlijke aanpak, maar alle „vrijstaten”, zoals belcentra, coffeeshops, Hells Angels en de prostitutie. Wijn wees erop dat veel inspecteurs van zijn dienst herhaaldelijk bedreigd worden op Vinkenslag. Vandaar dat alle betrokken overheden nu hun agenda’s op elkaar gaan afstemmen en gericht informatie gaan uitwisselen.
Controles op Vinkenslag kunnen dan gezamenlijk worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door Belastingdienst, sociale dienst en energiebedrijf. Het belang van de veiligheid en de openbare orde gaat dan voor het belang van de privacy, benadrukten Wijn en Leers maandag.
Er komt op Vinkenslag ook een mobiele politiepost. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft daarvoor zestien extra agenten toegezegd aan Zuid- Limburg. De post wordt overdag en ’s avonds bemenst door drie agenten. Maar de post is ook zo ingericht dat inspecteurs van belasting en gemeente van daaruit hun werk kunnen doen.
Bewoners van Vinkenslag reageerden maandag verbolgen op de komst van de nieuwe politiepost. Ze voelen zich gediscrimineerd. Maar Leers wuifde dit weg: „Ze hebben de eerste prijs gewonnen, want elke andere Maastrichtse wijk zou ook wel zo’n politiepost willen in het belang van de veiligheid”, aldus Leers.
Wijn zei maandag nog: „We moeten kijken of we de kosten voor de handhaving bij vrijstaten zoals Vinkenslag in de toekomst kunnen verhalen op de frauderende bewoners.” Hij zei dit na een klacht van Leers dat de gemeenten moeten opdraaien voor de kosten van grootschalige acties zoals op Vinkenslag de afgelopen maanden. Leers wil van het Rijk een soort „vindersloon”, waarbij een deel van de belastingopbrengst van de actie terugvloeit naar de gemeente. Maar dat idee wees Wijn van de hand.