Binnenland

Europa eens over nieuwe aanpak discussie financiering

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben maandag overeenstemming bereikt over een nieuwe aanpak van de discussie over de toekomstige financiering van de unie. Zij gaan voortaan per categorie bekijken waar Europa prioriteiten moet leggen. Ook willen zij dan beoordelen of een bepaalde activiteit niet beter in handen van de lidstaten zelf kan komen of blijven.

ANP
13 September 2004 16:30Gewijzigd op 14 November 2020 01:38

Dat is maandag vernomen uit diplomatieke bronnen in Brussel. Bedoeling is om ook het Europees Parlement bij de discussie te betrekken. Staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken overlegt daarover dinsdag al in Straatsburg met leden van het parlement. De nieuwe aanpak is een lang bestaande wens van Nederland, dat nu het EU–voorzitterschap bekleedt.

In 2006 moeten de EU–regeringsleiders overeenstemming zien te vinden over de bijdragen aan de unie voor de periode 2007–2013. Vaak ontaardt de discussie daarover in een strijd over percentages die lidstaten moeten afdragen. Door eerst prioriteiten te stellen hoopt Nederland al vooruitgang te boeken, zonder dat bewindslieden maandenlang hun kaarten tegen de borst houden, om te voorkomen dat zij al grote concessies doen in de begrotingsdiscussie. Prioriteit zou wat Nederland betreft onder meer moeten komen liggen bij de terreurbestrijding.

Eind dit jaar wil Nederland komen met een lijst van algemene aanbevelingen voor de nieuwe financieringsperiode. Het is nog onduidelijk of dan ook al duidelijkheid ontstaat over het handhaven van de automatische Britse korting op hun bijdrage aan de EU. Ook Nederland, Duitsland en Zweden, die evenals de Britten veel netto afdragen aan de EU, willen zo’n standaardkorting.

De Britse minister van Europese Zaken McShane pleitte maandag opnieuw voor behoud van de huidige korting of ’rebate’, waarbij Londen automatisch tweederde van de netto–afdracht terugkrijgt. Verder is hij het ook eens met een totaal andere discussie over de EU–begroting.

We moeten eens anders durven kijken naar de circa 100 miljard euro die we jaarlijks als 25 lidstaten uittrekken voor Europa”, aldus McShane. We betalen nu per dag 2 euro voor elke koe in de unie. Dat is nota bene nog meer dan vijf miljard mensen elders in de wereld als gemiddeld inkomen hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer