Smidse terug in Kamper binnenstad
KAMPEN - Meer dan twaalf jaar nadat hij de deuren sloot, ging afgelopen zaterdag de laatste smederij van Kampen weer open. De afgelopen weken hebben Beatrijs Asselbergs en Wout Hammer keihard gewerkt om het smidsvuur weer te laten branden.plattekst rafelen (u20,1,0(Tot de jaren zestig telde Kampen tientallen smederijen. Op marktdag kwamen de boeren van Kampereiland om hun paarden te laten beslaan. Bijvoorbeeld in de smederij van Wensink op Voorstraat 16. Achter de smederij konden boeren hun paarden stallen. Ook op andere dagen was het een drukte van belang. De geur van kolen van het smidsvuur en de klanken van het aambeeld hadden een grote aantrekkingskracht op jong en oud. Begin jaren zestig verdween echter de ene na de andere smederij naar het anonieme industrieterrein. Daarmee verdween ook de bedrijvigheid uit de binnenstad.
Ook de smederij van de familie Wensink dreigde te verdwijnen. Aart Wensink overleed in zijn zaak, aan het smidsvuur. Zijn moeder bleef boven de smederij wonen, maar de smidse zelf werd jaren niet gebruikt.
Twee studentes van de kunstacademie mochten de zaak aan de Voorstraat in 1985 gebruiken als atelier. Nieuwbouw op de plek van de zogeheten voormalige Kokpanden bedreigden het pand. Door het heien verzakte de smederij zo ernstig dat er razendsnel een houten korset om het oude pand moest worden gelegd.
In 1991 slaagden de gebruikers erin de smederij tot monument te laten verklaren. Door diverse omstandigheden duurde het daarna nog tien jaar voordat een restauratie daadwerkelijk kon beginnen. Stichting Werk in Uitvoering heeft er met steun van gemeente, provincie, Rijk en diverse bedrijven voor gezorgd dat de smederij weer een stuk van de Kamper historie tot leven wekt.
Tijdens de restauratie is de inventaris in een zeecontainer opgeslagen. Het afgelopen jaar is Beatrijs Asselbergs bezig geweest om al het oude gereedschap weer functionerend op z’n plek te krijgen. Veel gereedschap was in zo’n slechte staat dat het moest worden aangevuld met materiaal uit andere oude werkplaatsen. Mensen uit het smidsvak reageerden enthousiast en hebben spontaan gereedschap en hun hulp bij herstelwerkzaamheden aangeboden.
De afgelopen week is hard gewerkt aan het maken van een nieuwe kap boven het smidsvuur. Aannemersbedrijf Mateboer heeft de oude koelbak opnieuw gemetseld en de werkbank weer geplaatst. Zo moeten er nog tal van zaken gebeuren voordat de Voorstraat 16 een volwaardige smederij is.
Het is de bedoeling dat er rond de drie smidsvuren in de toekomst cursussen in het smidsvak. Zo kan iedereen zich weer verdiepen in het oude ambacht.