Gehandicapte werknemers staken
Ongeveer 1000 gehandicapte werknemers uit Gelderland en Overijssel hebben donderdag gestaakt. Ze voerden actie op een boot op en langs de IJssel in Deventer voor een goede CAO in de sociale werkvoorziening.
De CAO-onderhandelingen zijn eind augustus vastgelopen. „We eisen niet eens een loonsverhoging, maar we accepteren niet dat we er op achteruitgaan”, aldus J. Smit, landelijk bestuurder van Abvakabo FNV.
Gisterochtend vertrokken 400 actievoerders per schip vanuit Zutphen richting Deventer, waar 600 actievoerders op de kade stonden. De opkomst viel tegen, want eerder werden tussen de 2000 en 5000 actievoerders verwacht.
„Veel mensen in de sociale werkvoorziening weten niet goed wat de CAO-onderhandelingen inhouden”, aldus actievoerster Angelique uit Lichtenvoorde. Volgens haar durven veel werknemers niet. „Ze kijken enorm op tegen de hoge heren. Ze zijn bang.”
Volgens H. van der Wind van CNV Publieke Zaak vinden de werkgevers dat de bonden te hoge eisen stellen. „Ze denken dat we gek zijn. We vragen niet eens om een loonsverhoging. Bij andere CAO-onderhandelingen zouden de werkgevers de handen dichtknijpen, hier willen ze zelfs dat de werknemers er op achteruitgaan.” De bonden eisen onder meer een compensatie voor de gestegen ziektekosten, iets wat de gehandicapte werknemers extra hard treft.
A. Wentink, directeur van sociaal werkvoorzieningsbedrijf SWB Twente, maant de onderhandelaars om zo snel mogelijk weer om de onderhandelingstafel te gaan zitten. „Driekwart van de inkomsten in onze bedrijfstak komt van de overheid. Daarom is het zo belangrijk dat deze CAO wordt afgerond.”
Op 16 september volgt een grote demonstratie in Groningen voor de vakbondsleden in het noorden van het land.