Medisch specialisten zetten vraagtekens bij openhouden scholen
De Federatie Medisch Specialisten (FMS) vraagt aan de politiek of er voldoende onderbouwing is voor het besluit om de scholen open te houden. Dat is de uitkomst van een zaterdag gehouden online-overleg met duizend artsen over de acute zorg aan patiënten met Covid-19.
„Vele artsen vragen ons om te pleiten voor het sluiten van de scholen. Moeten we niet het zekere voor het onzekere nemen en per direct alle scholen sluiten? Wij denken van wel”, aldus KNO-arts en Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem. „Wij vragen de politiek om het maximale te doen wat nodig is. Wij willen onze dokters en alle zorgverleners veilig houden, ook in de thuissituatie. Is er voldoende onderbouwing van het besluit dat de kinderen niet veel bijdragen aan de transmissie van het virus?”
De FMS organiseerde het overleg onder de noemer ‘Lessen uit het zuiden’ voor professionals in de acute zorg. Specialisten van de intensive care en medisch microbiologen werkzaam in Noord-Brabant gingen onder leiding van Van Benthem onder meer in op de organisatorische vraagstukken. Van Benthem: „Wij zijn blij met de urgentie die spreekt uit de manier van aanpak van deze crisis door het Outbreak Management Team, het RIVM, minister Bruins en het kabinet. We zien de dilemma’s over de te nemen maatregelen en we zien het verschil in beleefde urgentie. De dringende adviezen van de artsen in de ziekenhuizen in Noord-Brabant kunnen we echter niet in de wind slaan. Ga niet meer naar feestjes. Onthoud je van sociale contacten. Dit moeten we echt doen als we samen de stijging van het aantal besmettingen tot stilstand willen brengen.”
Van Benthem maakt zich ook zorgen de juiste materialen voor de bescherming van zorgpersoneel en patiënten. „Er is dringend behoefte aan mondkapjes en testmateriaal. Het werkt zeer demotiverend op de zorgverleners op de IC en verder in het gehele ziekenhuis wanneer de spullen er niet zijn.”