„Snel rechtsgang in aandelenleasezaak”
Gedupeerden van aandelenleaseconstructies moeten snel met hun individuele zaak naar de rechter stappen. Volgens minister Donner van Justitie brengt wachten op bemiddeling of op collectieve rechtszaken te veel risico’s met zich mee. Als niet binnen drie jaar een rechtszaak is aangespannen, verjaart de zaak, zo waarschuwt hij.
Donner debatteerde woensdag met de Tweede Kamer over het wel en wee van de vele gedupeerden, vooral van beleggingsclub Dexia. Ook minister Zalm van Financiën was aanwezig. Zalm benadrukte dat hij niet zal aarzelen om, wanneer dat nodig blijkt, opnieuw een bemiddelende rol te spelen. Eerder dit jaar liep een openlijke bemiddelingspoging van de commissie-Oosting nog stuk.
Tot nog toe ziet de Nederlandse regering echter geen aanleiding en geen mogelijkheid voor een nieuwe bemiddelingspoging. De hoop is nu gevestigd op rechterlijke uitspraken in enkele sleutelzaken. Verliezen ondernemingen zoals Dexia en Aegon die, dan ligt het voor de hand dat zij met alle gedupeerden schikkingen treffen om eindeloos procederen tegen veel hogere kosten te voorkomen.
Wachten op die sleutelzaken of andere vormen van collectieve actie is echter niet aan te bevelen, aldus minister Donner. Hij adviseert iedere gedupeerde zo snel mogelijk naar de rechter te stappen. De verjaringstermijn voor het aanvechten van huurkoopcontracten is maar drie jaar. Binnen drie jaar moet een gedupeerde dus actie hebben genomen.
De vele gedupeerden die het debat als bezoeker volgden, reageerden met hoongelach op Donners stelling dat rechtsbijstand in voldoende mate beschikbaar is. De bewindsman heeft geen signalen dat dit niet zo is. Wel wil hij mogelijk maken dat gespecialiseerde advocaten meer pro-Deo-toevoegingen krijgen dan normaal. Veel gedupeerden zijn vanwege hun verlies op pro-Deo-advocaten aangewezen.
De kamerfracties van SP en GroenLinks hielden vol dat er volgens hen te weinig van deze advocaten beschikbaar zijn. In reactie daarop zei Donner dat er vorig jaar 350.000 zaken aan de rechtsbijstand zijn toegevoegd. Tot nog toe zijn nog maar 1400 gedupeerde beleggers naar de rechter gestapt, zo zei hij.
De oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks pleitten gisteren tevergeefs voor een parlementair onderzoek naar de hele aandelenleaseaffaire. De regeringspartijen CDA en VVD zijn daar tegen. Ook D66 neigt ernaar tegen een onderzoek te stemmen, zei kamerlid Bakker.
Het conflict tussen boze beleggers en met name Dexia speelt al twee jaar. Veel beleggers vinden dat zij verkeerd zijn voorgelicht over de beleggingsproducten, die worden gefinancierd met leningen. Klanten zeggen dat zij niet wisten dat zij met geleend geld de beurs op gingen.
Deze zomer heeft toezichthouder AFM zes boetes uitgedeeld aan Dexia, de grootste aanbieder van aandelenleaseproducten. In totaal ging het om ruim 50.000 euro aan boetes voor fouten bij de verkoop van beleggingsproducten met aandelenlease.
Veel beleggers hebben zich verenigd in stichtingen. Minister Zalm deed de toezegging dat die voor vragen kunnen aankloppen bij het ministerie. Hij haastte zich erbij te zeggen dat niet ieder individu zich bij het departement kan melden.