Van petfles tot fleece trui
De dagen van de oude vertrouwde frisdrankfles lijken geteld. De Tweede Kamer bekijkt of in 2006 de harde 1,5-literfles uit de schappen verdwijnt, zoals Brussel wil. Het succesvolle systeem van inzamelen en recyclen van de frisdrankflessen mag bij dat afscheid volgens het kabinet niet verloren gaan.
In Nederland worden doorsnee colaflessen van 1,5 liter nu tien tot twintig keer opnieuw gevuld en gebruikt. Deze zogenoemde petflessen worden, als het aan staatssecretaris Van Geel (Milieu) ligt, vanaf 2006 niet meer opnieuw gevuld. In de plaats van de stevige, hervulbare exemplaren komen dunnere flessen, die na eenmalig gebruik direct gerecycled worden. Hieronder een overzicht met enkele feiten over de petfles.
PET - Pet staat voor PolyEthyleen Terephthalaat. Dit is een sterke maar lichte vorm van polyester. De petfles is onbreekbaar, doorzichtig en hersluitbaar. Pet is in 1941 ontwikkeld door British Calico Printers. In de jaren zestig bleek dat het prima materiaal was om films te verpakken. In de jaren zeventig werd ontdekt dat pet ook in de vorm van een fles kan worden geblazen. Een petfles van 1,5 liter voor eenmalig gebruik wordt gemaakt van 35 gram ruw materiaal. Ethyleen en paraxyleen zijn de basisstoffen voor de flessen. Een hervulbare fles is dikker en vereist 100 gram ruw materiaal.
RECYCLING - De Nederlandse Frisdrank Industrie vult een petfles gemiddeld vijftien keer opnieuw met bijvoorbeeld cola of sinas. Als de consument de fles goed gebruikt, kan deze zelfs twintig keer worden gevuld. In 1977 werd de eerste fles opnieuw gevuld. De petfles zelf is volledig te recyclen. De eerste producten van gerecyclede petflessen waren onder meer bermpaaltjes. Tegenwoordig worden de afgedankte frisdrankflessen verwerkt in textiel, vloerbedekking, tennisballen en fleece truien. Voor één fleece sweater zijn 25 petflessen nodig. Een nieuwe hervulbare colafles bestaat voor een kwart uit oud petmateriaal. Van de ingezamelde flessen wordt 70 procent hergebruikt om polyester kunststoffen te produceren. Het bewerkte polyester belandt als vulling in jassen, slaapzakken en zacht speelgoed.
INZAMELEN - De EU verplicht haar lidstaten tot het inzamelen van petflessen. Elk land heeft tot 18 augustus 2005 de tijd om zelf een systeem in te voeren dat aan de bewuste richtlijn tegemoet komt. In Europa zijn verschillende inzamelingssystemen. Sommige landen zamelen het afval gescheiden in via de vuilnisman. Op deze manier komt 40 tot 60 procent van de petflessen terug bij het recyclingbedrijf. Anderen vragen hun burgers het petafval naar een afvalstation te brengen. Hierbij wordt 10 tot 15 procent van de petflessen teruggehaald. Volgens het derde systeem kunnen de consumenten de fles terugbrengen naar de plaats van verkoop. Ook hier komen tussen de 15 tot 20 procent van de flessen terug. Daarnaast bestaat het statiegeldsysteem. In Scandinavië, Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk wordt met dit inzamelingssysteem ongeveer 90 procent van de flessen teruggebracht. In 2002 werd in heel Europa 449.000 ton aan petflessen ingezameld. In 2001 was dit 30 procent lager. Naar verwachting loopt dat gewicht in 2007 op tot 880.000 ton.