Celibaat in Boston ter discussie gesteld
Moet de Rooms-Katholieke Kerk vasthouden aan het verplichte celibaat voor priesters? De vraag wordt opgeworpen in ”The Pilot”, het bisdomblad van Boston. In een speciaal nummer over seksueel misbruik pleit hoofdredacteur P. Conley voor een onderzoek naar het celibaat.
Vragen over het celibaat, het aantal homofiele priesters en over de uitsluiting van vrouwen uit het priesterambt worden steeds urgenter met het oog op seksueel misbruik door priesters, aldus Conley. Hij geldt als een vertrouweling van kardinaal Bernard Law, de aartsbisschop van Boston. De vragen zijn in het verleden reeds beantwoord, maar ze moeten opnieuw worden gesteld als gevolg van de onthullingen over priesters die zich aan minderjarigen hebben vergrepen, vindt Conley.
Dankzij speurwerk van de ”Boston Globe” werd in januari bekend dat veel priesters in het aartsbisdom zich aan seksueel misbruik schuldig hebben gemaakt. Een van hen, John Geoghan, zou ongeveer 200 kinderen hebben misbruikt. Een rechtbank veroordeelde hem vorige maand tot tien jaar cel. Er lopen nog twee strafzaken tegen hem.
Afgelopen week stemde het aartsbisdom in met een afkoopregeling met 86 personen die door Geoghan seksueel zijn misbruikt van in totaal enkele tientallen miljoenen dollars. Sinds 1995 had de kerk in het geheim al 15 miljoen dollar schadevergoeding aan honderd andere slachtoffers van Geoghan betaald, zo onthulde de Boston Globe.
Kardinaal Law, tot dit schandaal uitbrak een van de meest gerespecteerde aartsbisschoppen van Amerika, bleek al in 1984 van het seksueel misbruik door Geoghan te hebben geweten. Hij plaatste de pastoor enkele malen over naar een andere parochie, waar deze zich opnieuw aan kinderen vergreep. Geoghan is inmiddels uit het ambt gezet
Hoewel kardinaal Law eind januari op een persconferentie een vraag over het celibaat ontweek -„Daar heb ik niet over te beslissen”-, wijst het feit dat zijn bisdomblad de kwestie aan de orde stelt erop dat hij een discussie erover niet langer tegenhoudt. The Pilot vraagt zich onder meer af of er minder seksueel misbruik zou zijn geweest als het celibaat niet was verplicht. Verder wil het blad gegevens over protestantse en orthodoxe geestelijken, die niet celibatair hoeven te leven, om daaruit lering te kunnen trekken.