Politiek

„Beter opvoeden wegens geweld op school”

Jongeren die wapentuig meenemen naar school, moeten beter worden opgevoed. De politie kan het niet alleen af. Dat zei vicepremier Hugo de Jonge vrijdag. Hij wil niet nog meer soorten messen verbieden, ook al gaan daarvoor steeds meer stemmen op.

Redactie binnenland
22 February 2020 11:53Gewijzigd op 16 November 2020 18:18
Vice-premier Hugo de Jonge. beeld ANP, Bart Maat
Vice-premier Hugo de Jonge. beeld ANP, Bart Maat

Scholen en burgemeesters waarschuwen al langer dat jongeren steeds vaker met kap- en vlindermessen of zelfs een doorgeladen pistool de straat of het schoolplein zouden opgaan. Scholen vrezen voor wraak of reputatieschade en doen vaak geen aangifte, zei de randstedelijke scholenkoepel iHUB vrijdag tegen RTL Nieuws.

De Jonge begrijpt de zorgen „heel erg goed”. Hij vindt het „echt een heel raar fenomeen” dat kinderen met kapmessen rondlopen. Maar die zijn al verboden, brengt hij in herinnering. En in het verbieden van keukenmessen en dergelijke ziet hij niets. „Het begint bij opvoeden. En als dat niet lukt, moeten ouders worden geholpen bij het opvoeden.”

Scholenkoepel iHub sloeg vrijdag alarm over criminele leerlingen. Binnen de koepel, waaronder dertig scholen vallen met speciaal onderwijs in de Randstad, hebben zich ernstige incidenten voorgedaan. Het gaat dan onder meer om een leerling die een doorgeladen vuurwapen trok in een school en leerlingen die cocaïne op zak hebben. Ook is een keer een gevel opgeblazen door een vuurwerkbom.

Volgens de scholenkoepel wordt de situatie steeds erger en daarom wil de organisatie ermee naar buiten. „Als we dit in de doofpot blijven stoppen, zal er uiteindelijk geen oplossing komen”, aldus bestuurder Mariëtte van Leeuwen van de scholenkoepel.

Het afgelopen jaar telde de scholenkoepel meer dan 3500 incidenten. Het gaat dan van schoppen en slaan tot wapenbezit en drugshandel. Met name de ernstige incidenten namen de afgelopen drie maanden flink toe. Van Leeuwen: „We zien nu in drie maanden wat we eerder in drie jaar zagen.”

Volgens Van Leeuwen staan er wel eens jeugdbendes voor een school „omdat er een prijs op het hoofd van een leerling is gezet.” Docenten zeggen steeds banger te zijn. Een van hen zegt op weg naar huis steeds in de achteruitkijkspiegel te kijken of niemand haar achtervolgt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer