Politiek

Minister: Stikstof-ecologen hebben mogelijk druk ervaren

Ecologen die onderzoek deden rond het invoeren van het veelbesproken Programma Aanpak Stikstof (PAS) hebben daarbij mogelijk druk ervaren. Minister Carola Schouten (Landbouw) kan zich naar eigen zeggen voorstellen dat de onderzoekers druk voelden door de politieke situatie en de tijdsdruk.

ANP
18 February 2020 21:34Gewijzigd op 16 November 2020 18:17
Minister Carola Schouten. beeld ANP
Minister Carola Schouten. beeld ANP

„Dit beeld komt naar voren uit gesprekken die gevoerd zijn met destijds betrokken medewerkers”, schrijft de bewindsvrouw op Kamervragen van GroenLinks. Die partij wilde tekst en uitleg van Schouten na berichtgeving in NRC dat het ministerie van Economische Zaken druk heeft uitgeoefend op ecologen die betrokken waren bij de totstandkoming van het PAS tussen 2011 en 2015.

Ecologen zouden onder druk van het ministerie kritische noten over natuurherstel hebben herschreven, omdat het kabinet prioriteit gaf aan infrastructuurprojecten.

In mei vorig jaar zette de Raad van State een streep door dat programma. Het biedt niet genoeg bescherming aan speciale natuurgebieden, oordeelde de RVS.

„Er is vanuit het ministerie voor zover nu bekend geen druk uitgeoefend om onderzoeksresultaten aan te passen”, benadrukt het ministerie. Sinds de publicatie in NRC hebben zich geen betrokkenen gemeld die druk hebben ervaren of hebben uitgeoefend.

De integriteitscoördinator van het ministerie van Landbouw „is en blijft beschikbaar” als mensen zich toch willen melden. De coördinator zal ook zelf werknemers benaderen met vragen over de kwestie.

Tijdens de ontwikkeling van het PAS was er vanuit de politiek urgentie om het uitgeven van bouw- en infrastructuurvergunningen zo snel mogelijk op gang te brengen, erkent Schouten. „Dit leidde tot scherpe deadlines voor de ontwikkeling van het PAS, dat met steun van een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is ingevoerd.”

Het Programma Aanpak Stikstof regelde dat vergunningen voor projecten die stikstof uitstoten verleend werden, zolang er maar werd toegezegd dat de stikstofuitstoot in de toekomst gecompenseerd zou worden. Dat was veel te vrijblijvend, oordeelde de de hoogste bestuursrechter in mei. Die uitspraak stortte het huidige kabinet in een enorme crisis omdat de vergunningverlening meteen vastliep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer