Afwijzing van Frans plan voor steunverlaging
Vertegenwoordigers van de Europese Unie hebben maandag afwijzend gereageerd op een voorstel van de Franse minister van Financiën, Nicolas Sarkozy, om de steun te verminderen aan nieuwe lidstaten die met lage belastingtarieven investeerders uit oude lidstaten weglokken.
„Het kan in Europa niet zo zijn dat je zegt dat je rijk genoeg bent om belastingen te verlagen, in sommige gevallen zelfs tot nul, en tegelijkertijd van de landen van het oude Europa kunt verlangen dat zij de structuurfondsen betalen die wij voor onze eigen regio’s kunnen gebruiken”, zei Sarkozy zondag op de televisiezender TF1.
Woordvoerder Jonathan Todd van eurocommissaris Bolkestein zei dat lidstaten hun belastingtarieven zonder bemoeienis van de EU moeten kunnen vaststellen. Om de voor hun ontwikkeling noodzakelijke investeringen aan te trekken, moeten armere landen vaak hun belastingen verlagen, ook om nadelen als grotere afstanden tot de afzetmarkten of een verouderde infrastructuur te compenseren. „Het idee dat je rijk moet zijn om lagere belastingen voor bedrijven te hanteren, berust op ietwat vertroebeld denken”, zei Todd.
Lemmi Oro, het hoofd van de belastingafdeling van het ministerie van Financiën van Estland, noemde het voorstel van Sarkozy oneerlijk. De sterke economische groei in Estland is volgens haar te danken aan het liberale fiscale beleid. De vennootschapsbelasting in Estland is 26 procent, iets lager dan het gemiddelde van 27,4 procent, maar nul als alle winst opnieuw in het land wordt geïnvesteerd.
De nieuwe EU-landen verwijzen graag naar het economisch succes van Ierland, waar de vennootschapsbelasting van 12,5 procent nog altijd de laagste is in de hele Unie.
Oudere EU-landen vrezen dat door de toetreding van tien nieuwe lidstaten de trek van bedrijven naar het oosten, waar de lonen en belastingen lager zijn dan in het westen, zal versnellen. In Duitsland en Frankrijk heeft personeel van Siemens en Bosch al ingestemd met langere werktijden om te voorkomen dat werk naar Hongarije of Tsjechië werd verplaatst.
Volgens EU-functionarissen maakt het voorstel van Sarkozy weinig kans omdat belastingmaatregelen met algemene instemming van alle 25 lidstaten moeten worden aangenomen.