Binnenland

Oproep aan kabinet om CETA-verdrag niet te tekenen

Door handelsverdrag CETA tussen de Europese Unie en Canada krijgen vervuilende bedrijven als ExxonMobil meer mogelijkheden om met miljardenclaims te dreigen, beleid te frustreren en overheidsgeld binnen te halen. Dat zegt Milieudefensie die het „de omgekeerde wereld” noemt, omdat „de vervuiler zou moeten betalen”.

ANP
10 February 2020 08:06Gewijzigd op 16 November 2020 18:11

In een open brief aan de regering en het parlement vragen ruim zeventig organisaties uit de hele wereld om geen handtekening te zetten onder het verdrag. Milieudefensie en duurzaamheidsorganisatie Both ENDS uit Amsterdam ondersteunen de oproep. „Wereldwijd dringt de klimaatcrisis door en is ambitieus beleid nodig. En juist nu dreigen we dat met de investeringsbescherming in CETA te ondergraven”, aldus directeur Donald Pols van Milieudefensie.

In een rapport van die organisatie en de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) dat in november verscheen, staat dat 5500 bedrijven uit de Verenigde Staten die in ons land actief zijn ook een dochterbedrijf hebben in Canada. Daardoor zouden Amerikaanse bedrijven schadeclaims kunnen indienen tegen Nederland als ze vinden dat hun investeringen worden geschaad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer