Binnenland

Kamer wil kaalplukken criminelen versimpelen

Het kaalplukken van criminelen is lastiger dan gedacht. Politie en justitie blijken over te weinig financiële deskundigheid te beschikken. CDA, PvdA en VVD eisen nu aanscherping van de regelgeving.

Redactie politiek
6 September 2004 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:36

Uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie, waar RTL4 Nieuws de hand op heeft weten te leggen, blijkt dat de zogeheten pluk-ze-wetgeving in de praktijk niet goed werkt. Het openbaar ministerie kan een beroep doen op financieel specialisten, maar vaak worden zij te laat ingeschakeld of zien mensen het als een brevet van onvermogen om dit te doen. In sommige gevallen moddert het opsporingsapparaat te lang door met een kansloos dossier.

In andere gevallen duurt de procedure bij de rechtbank onnodig lang omdat de vordering niet duidelijk genoeg is onderbouwd. Het is juridisch ingewikkeld en heeft geen prioriteit bij politie en justitie, waardoor criminelen vaak na hun celstraf weer over hun geld kunnen beschikken.

CDA, PvdA en VVD nemen geen genoegen met de huidige situatie en eisen aanscherping van de regels. Een van de maatregelen die ze overwegen, is het omkeren van de bewijslast als er een vermoeden is van crimineel vermogen. De crimineel moet dan aantonen dat hij zijn bezittingen op een eerlijke manier heeft verkregen in plaats van dat justitie moet bewijzen dat er een misdrijf is begaan om aan het vermogen te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer