Binnenland

SGP/CU/CDA willen nu snel uitspraak kabinet

De Tweede-Kamerfracties van SGP, ChristenUnie en CDA zullen het kabinet aanstaande dinsdag meteen vragen om een reactie op de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling inzake het ontslag van Nynke Eringa als ambtenaar van de burgerlijke stand in Leeuwarden.

Redactie politiek
15 March 2002 21:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

De uitspraak dat er bij het ontslag sprake was van onterechte discriminatie wordt door de christelijke fracties als een flinke steun in de rug ervaren. Tot nog toe heeft staatssecretaris Kalsbeek van Justitie niet willen optreden tegen gemeenten die ambtenaren met gewetensbezwaren tegen het sluiten van een homohuwelijk kapittelden. De bewindsvrouw heeft steeds aangegeven met ingrijpen te willen wachten tot de Commissie Gelijke Behandeling uitspraak had gedaan in de zaak-Eringa.

Na het bekend worden van de uitspraak hebben de kamerleden Van der Staaij (SGP) en Rouvoet (ChristenUnie), die in de Kamer al herhaaldelijk aandacht vroegen voor de kwestie, vrijdagmiddag telefonisch met elkaar afgesproken dat zij het kabinet dinsdag zullen vragen om een schriftelijke reactie. Van der Staaij sprak de verwachting uit dat het CDA zich daarbij zeker zal aansluiten.

De christelijke kamerfracties willen het kabinet graag houden aan een toezegging die oud-staatssecretaris Cohen deed tijdens de behandeling van het homohuwelijk in de Tweede Kamer. Die luidde dat wel degelijk ruimte zou worden geboden aan gewetensbezwaarde ambtenaren om geen homohuwelijken te sluiten.

Tijdens een spreekbeurt in Leerdam zei SGP-leider Van der Vlies vrijdagavond dat hij ervan uitgaat dat „de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling de regering zal aansporen werk te maken van de toezegging dat gewetensbezwaarde ambtenaren hun werk moeten kunnen blijven doen.”

Hij noemde het „dwaas” om de SGP-visie op het homohuwelijk af te doen als abnormaal of onwettig. „Een huwelijk is een verbintenis tussen een man en een vrouw”, aldus Van der Vlies. „Dat is in heel de wereld zo en het is in Nederland ook nooit anders geweest, tot hier in 2001 kennelijk een knop omging.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer