Blok roept ambassadeur Rusland op matje om weigeren D66-Kamerlid
D66’er Sjoerd Sjoerdsma mag niet mee op een werkbezoek van de Tweede Kamer aan Rusland. Hij is op de sanctielijst van Rusland geplaatst. De Russische ambassadeur is daarom bij minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op het matje geroepen.
De commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer wil volgende maand Rusland bezoeken. De kans dat de reis nog doorgaat is zeer klein. De VVD heeft al laten weten niet mee te gaan als Sjoerdsma thuis moet blijven. Dinsdag neemt de commissie een besluit over het doorgaan van de reis.
Volgens Sjoerdsma is het een „beetje gissen” waarom hij op de sanctielijst is gezet. Maar hij wijst erop dat hij altijd zeer kritisch over het bewind van de Russische president Vladimir Poetin is geweest. Ook over het rookgordijn dat Rusland opwerpt bij het MH17-onderzoek, heeft hij zich fel uitgelaten. Hij zegt „teleurgesteld” te zijn want hij was graag de dialoog aangegaan.
„Ik vind het onjuist dat Tweede Kamerlid Sjoerdsma als onderdeel van een bezoek van de vaste Kamercommissie de toegang tot Rusland is geweigerd. Het is belangrijk dat Nederlandse volksvertegenwoordigers de mogelijkheid hebben zich te informeren over de situatie in Rusland en in gesprek te gaan met hun Russische collega’s”, laat Blok weten.
Kamervoorzitter Khadija Arib kan zich „voorstellen” dat de hele commissie nu niet naar Rusland gaat. „Het is niet aan anderen om de samenstelling van de delegatie te bepalen.” Ze noemt het „kwalijk dat Sjoerdsma het land niet in mag. Het is belangrijk dat je met elkaar in gesprek blijft, ook als je anders denkt of kritisch bent. Daar was het werkbezoek juist voor bedoeld.”
Het zou voor het eerst sinds 2008 zijn dat de commissie Buitenlandse Zaken een bezoek zou brengen aan Rusland. In 2018 stond ook een reis naar Moskou gepland, maar die werd geschrapt nadat bekend was geworden dat de Russische geheime dienst was betrapt bij een poging om bij de OPCW in Den Haag te spioneren.
Bijna vijf jaar terug werden ook drie parlementariërs geweigerd door Rusland. Dat was toen in reactie op een sanctielijst van de EU die was ingesteld na de annexatie van de Krim. Het ging toen om de Tweede Kamerleden Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) en Michiel Servaes van de PvdA. De derde was Hans van Baalen, die toen voor de VVD in het Europees Parlement zat.
De relatie tussen Nederland en Rusland is verslechterd door de inval in de Krim maar vooral het neerhalen van vlucht MH17. Volgens onderzoekers was de raket die het toestel vanuit Oost-Oekraïne uit de lucht schoot afkomstig van een Russische militaire basis bij Koersk. Rusland ontkent dat in alle toonaarden. MH17 zou een belangrijk gespreksonderwerp zijn tijdens het bezoek van de Kamercommissie.