Holocaustmonument in Rotterdam weer afgebroken
Het holocaustmonument Levenslicht dat donderdagavond is onthuld in Rotterdam, wordt vrijdag weer afgebroken. De 104.000 lichtgevende stenen verhuizen naar 170 gemeenten in het land. Daar is het kunstwerk van Daan Roosegaarde tussen 22 januari en 2 februari opnieuw te zien, maar dan in een kleinere versie.
Gemeenten met een holocaustverleden konden tegen betaling van 2000 euro deelnemen aan het tijdelijke monument. Elke deelnemende gemeente krijgt nu ruim 600 stenen en een zuil die ultraviolet licht uitstraalt, waarmee het kunstwerk nagebouwd kan worden. Na afloop van de herdenkingsperiode gaan de zuilen terug naar de kunstenaar. De gemeenten mogen de stenen houden en er eventueel een nieuwe herdenkingsbestemming aan geven, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
„Het was nadrukkelijk de bedoeling dat Levenslicht eenmalig en tijdelijk zou zijn in het kader van de herdenking van 75 jaar vrijheid”, aldus het comité. „Veel gemeenten hebben wel een eigen, blijvend monument om de holocaustslachtoffers te gedenken. Maar nooit eerder is op zoveel plekken tegelijk stilgestaan bij deze meest zwarte bladzijde van de Tweede Wereldoorlog.” De onthulling van de lokale edities van Levenslicht gaat in veel gemeenten gepaard met het oplezen van de namen van alle plaatselijke slachtoffers.
De 104.000 stenen staan voor het totaalaantal holocaustslachtoffers in Nederland. Nederland herdenkt die slachtoffers dit jaar op 26 januari. Een dag later is in Polen de internationale herdenking van de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in aanwezigheid van onder andere koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte.