’Betonrot knaagt aan beroepsonderwijs’
Het beroepsonderwijs is een betonnen vloer die wordt bedreigd door betonrot. Een slecht imago en een matige koppeling tussen wat werkgevers vragen en de opleiding die jongeren kiezen, knagen aan het hart van de beroepsbevolking. De vergelijking is van H. de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid.
De Boer deed die uitspraak vrijdag bij de opening van het studiejaar van het middelbaar beroepsonderwijs. Volgens De Boer worden jongeren niet goed voorgelicht over de inhoud en beloning van een praktisch vak. „Daarom kiezen ze voor een zitbaan, terwijl de arbeidsmarkt veel betere loopbanen te bieden heeft", aldus De Boer.
De vroegere voorman van de midddenstanders constateerde dat de jeugdwerkloosheid daalt. Volgens de laatste cijfers van het Centrum voor Werk en Inkomen (juli) zijn dit jaar ongeveer 15.000 jongeren bemiddeld. Ten opzichte van 2003 zijn ongeveer 4700 meer jongeren aan een baan geholpen. Het aantal ingeschreven jongeren bij het CWI neemt af.
Als het ministerie van Onderwijs bijdraagt door maatwerkcursussen voor werkloze jongeren te financieren, zou dat volgens de Raad voor Werk en Inkomen tot een gunstiger beeld leiden. RWI–voorzitter Van Zijl herinnerde in Amersfoort staatssecretaris Rutte aan een toezegging die diens voorgangster heeft gedaan.
De opening van het studiejaar markeerde tevens het begin van het zogeheten Stage Info Punt. Daar kunnen jongeren en hun ouders problemen melden die zij hebben bij het vinden van een stageplaats.
Volgens De Boer zijn er voldoende mogelijkheden om een vak te leren, maar worden die in een aantal traditionele vakken (timmerman, schilder, lasser) niet gegrepen. Uit onderzoek is gebleken dat veel jongeren geen idee hebben van de salarissen in een dergelijk beroep en de voorkeur geven aan een baan als pr–medewerker of bankemployé.
Dat verschil kan al snel oplopen tot 1000 euro per maand, becijferde De Boer. Een groot verschil voor iemand die net 20 jaar is en dan staat men er nog niet eens bij stil dat bijvoorbeeld een timmerman er zwart ook nog gemakkelijk een paar honderd euro per maand bij kan pakken, aldus De Boer.