SRB gaat entree vragen voor avonden
De Stichting Reformatorische Bezinningsavonden (SRB) gaat met ingang van dit seizoen entree heffen op haar bijeenkomsten.
De stichting organiseert interkerkelijke bezinningsavonden in Amersfoort, Goes, Kampen en Rotterdam. Op elk van deze vier locaties gebeurt dit om de twee weken, op zaterdagavond. Doel van de avonden is, aldus de SRB-website, „bezinning rondom Gods Woord en het leggen van contacten met jongeren uit dezelfde gezindte en van dezelfde leeftijd.”
Tot op heden waren de bijeenkomsten vrij toegankelijk. Wel werd een collecte gehouden; ook voor consumpties moesten de bezoekers betalen. Deze week vermeldden de Schakeltjes in deze krant -waarin de komende avonden werden aangekondigd- voor het eerst een toegangsprijs. „Voor € 3,- mag je naar binnen en krijg je ook nog eens eenmaal gratis koffie/thee.”
Achtergrond van het besluit om met het vragen van entreegeld te beginnen, is het feit dat de collectes op de avonden „niet altijd even kostendekkend zijn”, zegt voorzitter Erwin Schipper desgevraagd. „En het is nu eenmaal zo dat hoe professioneler het allemaal wordt, hoe duurder het wordt.” Hoe duur? „Dat zou ik niet kunnen zeggen. Dat verschilt ook per plaats. Rotterdam is duurder dan Kampen. Maar als bestuur willen we verzekerd zijn van een constante geldstroom.”
Zal de toegangsprijs van 3,00 euro jongeren er niet van weerhouden de avonden te bezoeken? Schipper: „Het is even afwachten. Voorzover we het kunnen bezien niet. Jongeren zijn heel wat gewend, moeten op andere plaatsen ook betalen. In elk geval wordt het voor hen wat minder vrijblijvend. We vragen altijd of iedereen wil geven. Een bepaalde groep doet dat ook, geeft zelfs heel fors. Maar sommigen geven niets. En dat kan niet.”
Nu er entree wordt geheven, heeft het bestuur van de SRB de collectes tijdens de avonden „voorlopig opgeschort”, aldus de voorzitter. Ook krijgen bezoekers een gratis consumptie. „Maar we denken erover na om collectes te gaan houden voor een goed doel.”
Het aantal bezoekers blijft nog altijd op hetzelfde niveau liggen, zegt Schipper. „Wel was het in het verleden meer zo dat mensen elke week een SRB-avond bezochten: de ene week bijvoorbeeld in Rotterdam, de week daarop in Amersfoort. Dat is wat minder geworden.”
De SRB werd in 1991 opgericht om „tot een verantwoorde zaterdagavondbesteding voor jongeren te komen.” In mei was Schipper 12,5 jaar als voorzitter aan de stichting verbonden. Zo langzamerhand wordt het wel tijd voor een ander, vindt hij. „We hebben ook naar iemand anders omgezien, hadden ook bijna iemand. Maar op het laatste moment haakte hij af.”