Aantal bedrijven in Nederland breekt door grens van 2 miljoen
Nederland telt sinds begin dit jaar net iets meer dan 2 miljoen ondernemingen. Nooit eerder waren er zoveel bedrijven, meldt de Kamer van Koophandel op basis van nieuwe cijfers.
Het aantal bedrijven nam vorig jaar met bijna 100.000 toe. Dat komt neer op een groei van 5 procent. Volgens de Kamer van Koophandel liep vooral het aantal zzp’ers flink op. Er zijn inmiddels ruim 1 miljoen fulltime zelfstandigen in Nederland. In het handelsregister staan daarnaast bijna 282.000 parttime zzp’ers. Dat zijn mensen die voor minder dan 15 uur per week zelfstandig ondernemen.
Snelgroeiende sectoren waren vorig jaar de bouw en de gezondheidssector. Daar groeide het aantal bedrijven met respectievelijk 8 en 7 procent. Wanneer wordt gekeken naar provincies, dan springen Flevoland en Zuid-Holland eruit. Daar was sprake van toenames met 7 procent. Limburg kende de minste groei, met een plus van 3 procent.
De gemiddelde leeftijd van ondernemers in Nederland is nog steeds 46 jaar. Maar het aantal jonge starters zit wel al een tijdje flink in de lift. In zes jaar is het aantal beginnende ondernemers van 18 jaar en jonger ruim verdrievoudigd. Vorig jaar ging het om 6572 jongeren. Ze richtten vaak een eigen webwinkel op. Daarnaast zijn creatieve activiteiten populair bij jongeren, zoals het maken van reclame, fotografie, film en podiumkunsten.
Het aandeel mannelijke ondernemers ten opzichte van het aandeel vrouwelijke ondernemers is vorig jaar niet gewijzigd ten opzichte van 2018: circa 64 procent van de ondernemers is man en 36 procent is vrouw. De Kamer van Koophandel constateert dat het percentage niet in Nederland geboren ondernemers wel is toegenomen. Dit zijn er inmiddels 16 procent, van 15 procent een jaar eerder. Zij zijn voornamelijk actief in de horeca, logistiek en bouwsector.