Economie

Kamer sceptisch over niet opleggen CAO’s

De Tweede Kamer staat sceptisch tegenover het kabinetsbesluit om CAO’s die loongroei vertonen niet meer algemeen verbindend te verklaren voor de hele bedrijfstak. Er is twijfel over de juridische haalbaarheid en ook wordt getwijfeld aan de redelijkheid van de maatregel.

Redactie politiek
2 September 2004 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 01:35

De oppositie vindt het ronduit asociaal dat het kabinet zo sterk gebruikmaakt van een machtsmiddel. Maar ook het CDA riep minister De Geus van Sociale Zaken woensdag in een debat op om toch vooral „redelijk en billijk” om te gaan met het instrument. Kamerlid Verburg vroeg zich af waarom het kabinet CAO’s „die naderen naar nul” niet het voordeel van de twijfel wil geven.

Volgens De Geus is dat omdat het „naderen naar nul” een nauwelijks te toetsen criterium is. Wel zegde hij zijn partijgenote Verburg de gevraagde redelijkheid toe. Niettemin blijft Verburg op het standpunt staan dat de CDA-fractie „niet staat te juichen” bij de harde aanpak die alleen nog CAO’s met een nulgroei of zelfs een krimp algemeen verbindend wil verklaren.

In de Kamer leven verder twijfels over de juridische haalbaarheid van de maatregel. De oppositie wil dat de Raad van State eerst advies geeft over het plan. Het zou in strijd zijn met internationale verdragen. Ook regeringspartij VVD vroeg zich hardop af of het plan juridisch haalbaar is. De VVD, die uit principe tegen het algemeen opleggen van CAO-afspraken is, zou het erg vinden als de maatregel niet door kan gaan.

De Geus voelt echter niets voor een gang naar de Raad van State. Juist omdat het een ministerieel besluit is en geen wetsvoorstel hoeft het kabinet het hoogste adviescollege geen advies te vragen, zei de minister. „De Raad van State is geen orakel voor alle moeilijke juridische vragen”, aldus de bewindsman, die bovendien geen tijd wil verliezen.

Het kabinet vindt loonmatiging belangrijk voor economisch herstel. In het najaarsakkoord hadden het kabinet en de sociale partners afgesproken de lonen in 2004 niet te laten stijgen en in 2005 vrijwel niet. Toen dat akkoord in mei uiteenspatte, kwam het kabinet met eigen maatregelen om lonen niet te laten stijgen. De Geus accepteert geen enkele loonstijging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer