Olie–industrie tegen sluiting vliegveld Den Helder
De olie– en gasindustrie keert zich tegen de plannen van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie om het marinevliegkamp De Kooy te sluiten. Sluiting betekent mogelijk ook het einde van het op de vliegbasis gevestigde Den Helder Airport, van waaruit helikopters naar boorplatforms in de Noordzee vliegen.
„Wij zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de plannen van Defensie", zei C. van Oosterom van Nogepa woendag. De brancheorganisatie vertegenwoordigt de acht maatschappijen, waaronder de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) van Shell en Esso, die in Nederland op land en op zee olie en gas winnen.
Vanuit Den Helder wordt gevlogen op circa 120 platforms. Tot begin jaren negentig gebeurde dat nog vanaf Schiphol–Oost, maar die luchthaven wilde destijds van de helikopters af, aldus Van Oosterom.
Schiphol valt daarmee als alternatief af. Uitwijken naar een ander vliegveld brengt hoe dan ook meer kosten met zich mee voor de offshore–industrie. „Je komt dan al gauw in de richting van Eelde, maar dat heeft allerlei beperkingen."
Vliegen met helikopters vanaf dit vliegveld in de kop van Drenthe naar de platforms duurt langer en bovendien moet er dan gevlogen worden over land en over de Waddenzee. „Dat betekent extra belasting van het milieu", aldus Van Oosterom.
Hij benadrukt verder dat een langere vliegtijd ook rampzalig kan uitpakken bij calamiteiten op platforms, waarbij mensen moeten worden gered en/of vervoerd naar ziekenhuizen op het vaste land. Vanaf Den Helder duurt een vlucht naar het verst gelegen boorplatform zo’n vijf kwartier. Daar komt volgens van Oosterom ongeveer een half uur bij als er vanaf Eelde wordt gevlogen.
Nogepa overlegt met andere betrokken partijen over de dreigende sluiting, zoals de gemeente Den Helder. De verantwoordelijke wethouder R. Waltmann (VVD) noemde sluiting van het vliegveld eerder deze week „een gigantische dreun die we niet eenvoudig te boven zullen komen". Ook in de Tweede Kamer is er verzet tegen sluiting van het marinevliegkamp.