Kerk & religie

Losse centen voor een stille zendeling

Lastig vinden veel Europeanen ze, de munten van 1 en 2 cent. In de meeste winkels hoeven Nederlanders er vanaf woensdag ook niet meer mee aan te komen. Hulporganisatie SDOK springt daar handig op in. Zij wil de muntjes besteden om grote ballonnen met bijbelteksten het communistische Noord-Korea binnen te laten drijven.

1 September 2004 14:42Gewijzigd op 14 November 2020 01:35
HOOGBLOKLAND – Voorlichter T. W. Kruithof van Stichting De Ondergrondse Kerk: „Ik vraag mensen een potje neer te zetten en daar hun muntjes in te doen. Als het bakje vol zit, kunnen ze het bij ons komen legen. Of ze kunnen het bij de bank op onze rekeni
HOOGBLOKLAND – Voorlichter T. W. Kruithof van Stichting De Ondergrondse Kerk: „Ik vraag mensen een potje neer te zetten en daar hun muntjes in te doen. Als het bakje vol zit, kunnen ze het bij ons komen legen. Of ze kunnen het bij de bank op onze rekeni

In Woerden werd het een succes, de proef om bedragen aan de kassa af te ronden op 5 cent. En vanaf woensdag zal naar verwachting 80 tot 90 procent van de winkels de kleinste muntjes gaan weigeren. Prima, zo vindt voorlichter T. W. Kruithof van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). „Maar wij weigeren ze juist niet.”

Toen Kruithof het Woerdense succes vernam, kwam het meteen in hem op om mensen te vragen de muntjes dan maar aan zijn stichting te geven. „Ik vraag mensen een potje neer te zetten en daar hun muntjes in te doen. Als het bakje vol zit, kunnen ze het bij ons komen legen. Of ze kunnen het bij de bank op onze rekening laten storten.”

Ondertussen raapt hij een moertje op. En even later redt hij enkele kartonnen kokers van de vernietiging. „Die kun je mooi gebruiken om post mee te versturen”, lacht hij. Ook op die kleintjes let de stichting. Des te meer blijft er over voor de verbreiding van bijbelverspreiding.

De muntjesactie, die officieel woensdag begint, heeft als doel het Evangelie te brengen bij Chinezen en Noord-Koreanen. De leiders van beide communistische staten moeten niets hebben van het christelijk geloof. Zeker in Noord-Korea zijn degenen die toch hun geloof willen belijden hun vrijheid en zelfs hun leven niet zeker. Kruithof: „Daar wordt de burgers zelfs wijs gemaakt dat er buiten dat land geen christenen leven. Op die manier willen ze mensen aansporen het geloof vaarwel te zeggen.”

Het is praktisch onmogelijk om via de openbare weg lectuur binnen te smokkelen. Er komt vrijwel niets de grens van het hermetisch gesloten land over. En wat er toch wordt geïmporteerd, wordt volledig binnenstebuiten gekeerd. Droppingen uitvoeren vanuit de lucht is ook niet mogelijk in het militaristische land. Er komt geen toestel ongemerkt het luchtruim binnen.

Maar luchtballonnen kunnen ongehinderd de grens over komen. „Afweergeschut helpt daar niet tegen.” De ballonnen die worden gebruikt, zijn opvallende oranje zakken. Op elke zak zijn in het Noord-Koreaans 200 bijbelteksten afgedrukt. „Zo’n zak wordt in een buurland gevuld met helium. Wanneer de wind gunstig staat, drijven ze ’s nachts de grens over. Het eerste wat veel Koreanen zullen lezen, zijn de vetgedrukte woorden: „Wij bidden voor jullie.” „Ze weten dan meteen dat er ook in andere landen christenen zijn en dat we met hen meeleven.”

Volgens de voorlichter landt het grootste deel van de ballonnen op plaatsen waar mensen ze goed kunnen vinden. „Ze komen terecht bij christenen, die er door worden bemoedigd, en bij mensen die voor het eerst van het Evangelie horen.”

Een „stille zendeling” noemt de voorlichter de ballon. Voor vijftig eurocenten, of 25 muntjes van 2 cent, kan één ballon de lucht in. Hoeveel ballonnen er door de actie kunnen opstijgen, durft Kruithof niet te voorspellen.

Het evangelisatiemateriaal voor de Chinezen is iets duurder. Maar voor hen kan dan ook meer worden gedaan. Voor 500 centen krijgen vijf Chinezen een binnengesmokkeld kleinformaat Nieuw Testament, iets waar velen met smart op zitten te wachten. In veel landen waar bijbelgedeelten in het geheim worden verspreid, gaan deze van hand tot hand. „Mensen schrijven de bijbelboeken over totdat ze de Bijbel compleet hebben.”

Kruithof vindt de tegenstellingen in het grote land enorm. „China martelt voorgangers, terwijl het wel handelt met het Westen en de Olympische Spelen van 2008 gaat organiseren.”

De voorlichter van de stichting uit Hoogblokland denkt dat de actie geruime tijd zal lopen. In december zal hij de voorlopige opbrengst bekendmaken. Maar ook daarna zal hij mensen aanmoedigen de kleinste muntjes te brengen. Ook buitenlands geld is altijd bij hem welkom. De eerste bakjes met geld zijn al binnen. En daar zaten niet alleen kleine munten in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer