Akkoord cao basisonderwijs, staking gaat door
De bonden en werkgevers in het basisonderwijs hebben een cao-akkoord bereikt, maakte de Algemene Onderwijsbond bekend. De eerder aangekondigde tweedaagse staking op donderdag 30 en vrijdag 31 januari gaat volgens de bond echter „absoluut door”. De reden hiervoor is dat er „nog steeds structurele investeringen nodig zijn om de loonkloof met het voortgezet onderwijs te dichten.”
Volgens de AOb krijgt al het onderwijspersoneel vanaf januari een loonsverhoging van 4,5 procent en een bonus. De bonus bedraagt 875 euro bij een voltijdbaan. De rest ontvangt de bonus naar rato. Ook krijgt het personeel een eenmalige nabetaling in februari, die neerkomt op een derde van het maandloon in januari 2020 bij een voltijdbaan.
In de nieuwe cao is er ook speciale aandacht voor schooldirecteuren en de onderwijsondersteuners. Zo is er een nieuwe functiebeschrijving gemaakt „die recht doet aan de taken die complexer zijn geworden en erbij zijn gekomen”.
De onderwijsbond gaat het onderhandelaarsakkoord voorleggen aan zijn leden.
SER-voorzitter Mariëtte Hamer werd vorige maand aangesteld om de vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao voor leraren in het basisonderwijs vlot te trekken. De cao-onderhandelingen waren gestrand omdat onderwijsbonden het loonbod werkgevers te laag vonden.
Ultiem middel
Jan Schreuders, coördinator arbeidsvoorwaarden bij de christelijke vakorganisatie RMU: “Het is prachtig nieuws dat er een cao-akkoord voor het basisonderwijs is. Het is belangrijk dat niet alleen de salarissen van de leraren, maar vooral ook die van het onderwijsondersteunend personeel nadrukkelijk verbeteren. Juist hun inzet is noodzakelijk om een goede school te laten draaien.”
Schreuders erkent dat de vraag om structureel meer geld voor het onderwijs actueel blijft. “Maar in ieder geval is deze cao-afspraak een investering in het onderwijs en daarmee een belangrijke stap. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat de grote bonden de geplande actiedagen in januari laten doorgaan. Als de bonden zelf aangeven dat staken een ultiem middel is, dan is het nu niet de tijd om naar dat ultieme middel te grijpen. Je loopt dan weg van de tafel waaraan je zojuist met elkaar een goed akkoord hebt gesloten. Waarom meteen weer druk op de ketel, terwijl de sfeer van goed overleg aanwezig is?”