Rechtszaak over stikstofcijfers RIVM
Het Mesdag Zuivelfonds en de organisatie Stikstofclaim hebben een rechtszaak tegen de Staat aangespannen met cijfers over stikstof als inzet. Ze eisen „openheid en transparantie” over berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), „inclusief onderliggende data”.
Het Mesdag Zuivelfonds, een soort denktank voor de melkveehouderij, stelde eind september al gegevens te missen en schakelde een advocaat in om die op te eisen. Volgens het fonds is daar niet aan voldaan.
Het RIVM heeft na het verzoek veel extra gegevens verstrekt of op de website geplaatst. Het instituut twijfelt nog over het vrijgeven van een dataset met cijfers over de stikstofuitstoot van individuele bedrijven. Dat zou op gespannen voet kunnen staan met wetgeving over privacy en gegevensbescherming. „De wil om echt alles te geven is er”, zegt een woordvoerder van het RIVM. „Maar wij moeten ons aan de wet houden.”
Inmiddels heeft ook de stichting Stikstofclaim zich bij de zaak aangesloten. Die organisatie is in het leven geroepen om schadevergoedingen te eisen namens bedrijven die vinden dat ze gedupeerd zijn door het stikstofbeleid van de overheid.
De rechtbank in Den Haag behandelt het kort geding vrijdagochtend. Volgens de eisers is er groot belang bij dat ze de cijfers snel kunnen controleren, omdat ze de basis vormen voor nieuw overheidsbeleid. Ze verwijzen naar provinciale regels en de spoedwet over stikstof, die de Eerste Kamer voor kerst wil behandelen.
Het RIVM meet onder meer de concentraties ammoniak in de lucht in 82 natuurgebieden en gebruikt tevens computermodellen om berekeningen uit te voeren. Ammoniak is een verbinding van stikstof en waterstof. Te hoge concentraties kunnen ertoe leiden dat bepaalde plantensoorten verdwijnen, doordat ze worden verdrongen door soorten die onder invloed van stikstof juist gaan woekeren.