Buitenland

Republikeins accent op sociaal beleid

Het was tijdens de tweede dag van de conventie van de Republikeinse partij dinsdag of de klok vier jaar werd teruggezet. Spreker na spreker benadrukte het ”compassionate conservatism”, de leuze waarmee kandidaat Bush in 2000 het sociale karakter van zijn partij aan de man bracht.

Van onze correspondent
1 September 2004 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:35
NEW YORK – De gouverneur van Texas, Rick Perry (m.), spreekt afgevaardigden uit zijn staat toe tijdens de Republikeinse conventie in New York. Donderdag zal George W. Bush officieel de kandidatuur voor de aanstaande presidentsverkiezingen aanvaarden. Fo
NEW YORK – De gouverneur van Texas, Rick Perry (m.), spreekt afgevaardigden uit zijn staat toe tijdens de Republikeinse conventie in New York. Donderdag zal George W. Bush officieel de kandidatuur voor de aanstaande presidentsverkiezingen aanvaarden. Fo

Hoewel het sociaal beleid van de regering-Bush de afgelopen vier jaar niet veel zoden aan de dijk heeft gezet, prees spreker na spreker dinsdag de ”conservatieve compassie” van de Republikeinse Partij onder leiding van president George W. Bush.

Bush kreeg ook lof toegezwaaid van gouverneur Arnold Schwarzenegger, die Bush’ „vastberadenheid in de strijd tegen het terrorisme” benadrukte. Verder prees de voormalige bodybuilder en filmacteur Amerika als het land van de onbegrensde mogelijkheden. „Als je bereid bent om hard te werken en je aan de spelregels houdt, dan kun je hier alles bereiken”, aldus Schwarzenegger, die oorspronkelijk uit Oostenrijk afkomstig is.

Opvallend is de rij gematigde Republikeinen die de conventie toespreken. Een conventie waar niet gediscussieerd wordt over het verkiezingsprogramma, maar die eigenlijk een grote pr-operatie is om kiezers te werven. Vooral de kiezers die nog niet beslist hebben op wie zij 2 november zullen stemmen. Vandaar mensen als senator McCain en Schwarzenegger, die binnen de Republikeinse Partij tot de gematigde vleugel behoren. De conservatieven die in werkelijkheid de koers van de partij bepalen, zijn hier bijna onzichtbaar.

Op verschillende plaatsen werd gisteren opnieuw gedemonstreerd tegen het beleid van de regering-Bush. De politie arresteerde 560 mensen die van ordeverstoring werden beticht. De demonstraties en protestacties zijn tot nu toe meestal vreedzaam verlopen. Wel werd een politieman bewusteloos geslagen. De politie hoopt dat de situatie niet escaleert wanneer president Bush woensdag aankomt in New York, waar hij donderdag de conventie toespreekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer