Rechters zijn zwaarder gaan straffen
Rechters straffen gemiddeld 11 procent zwaarder dan twintig jaar geleden. Dat bleek vrijdag uit een onderzoek van de Raad voor de Rechtspraak.
Met name gewelds- en zedenmisdrijven worden fors zwaarder bestraft. De straf voor deze misdrijven lag in 2018 zo’n 65 procent hoger dan in 1998. Ook verkeersmisdrijven, vernielingen en misdrijven tegen orde en gezag worden zwaarder bestraft. Straffen voor die misdrijven gingen in de afgelopen twingig jaar met ruim 10 procent omhoog.
Rechters oordelen wel milder in drugszaken. Straffen voor die misdrijven zijn de afgelopen twintig jaar namelijk met 20 procent gedaald. De straffen voor vermogensmisdrijven bleven vrijwel gelijk. Ook is de rechter meer taakstraffen en juist minder boetes gaan opleggen.
De zaken zelf zijn echter niet zwaarder geworden. Volgens onderzoeker Frank van Tulder lijkt de rechter te reageren op de maatschappelijke roep om strengere straffen, die met name klinkt bij geweldsdelicten en slachtoffers daarvan.
Toch zijn ook zaken waarbij de rechter juist minder streng straft dan twintig jaar geleden. Dat geldt met name voor bepaalde drugsdelicten en voor bedreigingen.
De laatste weken zijn meer jongeren achter de tralies beland dan jeugdgevangenissen aankunnen. Daarom heeft de vrouwengevangenis Ter Peel in het Limburgse Evertsoord tijdelijk 24 plekken ingeruimd, zo schreef minister Sander Dekker aan de Tweede Kamer.
Er zijn cellen genoeg, benadrukt de minister, maar het ontbreekt aan gevangenbewaarders. De Dienst Justitiële Inrichtingen heeft al geruime tijd moeite om op de krappe arbeidsmarkt genoeg personeel voor te vinden. Tot er weer genoeg mensen gevonden zijn, wil de minister „de bestaande capaciteit flexibel benutten”.
In de gevangenis Ter Peel kunnen 24 jongvolwassenen terecht, aldus de bewindspersoon.