Economie

Dramatische stijging faillissementen Japan

Het aantal faillissementen in Japan is dramatisch aan het stijgen. Dit blijkt uit de meest recente statistieken. Februari liet een stijging van 18 procent zien vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Voor januari lag het cijfer op 19 procent.

Van onze correspondent
15 March 2002 10:37Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

Het aantal Japanse bedrijven dat bezwijkt onder de druk van recessie, deflatie en het optreden van de Japanse overheid tegen oninbare leningen begint economen steeds meer zorgen te baren. De Wereldbank zei woensdag dat de toenemende recessie de kans op een ernstig krediettekort vergroot. De Japanse Centrale Bank zou dat tekort niet kunnen aanvullen volgens de Wereldbank. Deze zorgen lijken terecht.

Het totaal aan faillissementsschuld voor februari lag met 1,27 biljoen yen (11 miljard euro) 14 procent hoger dan in dezelfde periode in 2001. Vier beursgenoteerde bedrijven gingen in februari over de kop.

Vooral het aantal faillissementen in de bouwsector viel op. Hier gingen 492 bedrijven failliet. Voor producenten lag het aantal op 314. Het percentage producenten dat failliet gaat stijgt sneller dan dat van andere sectoren. Deze getallen lijken niet het gevolg te zijn van de toenemende weerstand onder Japanse banken om te lenen aan financieel zwakke ondernemingen. Driekwart van de bedrijven die in februari over de kop gingen, noemde de slechte economie als de belangrijkste reden.

Veel analisten maken zich zorgen dat de banken nog meer moeite zullen hebben hun problemen met oninbare leningen op te lossen.

James Fiorillo, een analist bij ING-Barings, duidt op het vermoeden dat een groot aantal bedrijven niet op de lijst van oninbare leningen staan, maar wel zo diep in de problemen zitten dat zij binnenkort óf failliet gaan óf moeten beginnen aan een heftige reorganisatie. „Het risico dat Japanse financiële instituties de problemen niet aankunnen wordt voorlopig afgewend door de maatregelen die de overheid neemt om de markt in de hand te houden, maar hoe lang kan dit worden volgehouden?” vraagt de analist zich af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer