Medewerkers Al–Sadr pleiten voor vrijlating Franse journalisten
Naaste medewerkers van de sjiitische leider Muqtada al–Sadr hebben dinsdag opgeroepen tot de vrijlating van twee Franse journalisten die in Irak zijn ontvoerd. Zij noemden de gijzeling inhumaan en immoreel.
Een vertegenwoordiger van Al–Sadr in Bagdad zei dat de gijzeling beledigend is voor de islam en moslims. ‘Het is goed om op het slagveld te vechten, maar het doden van een burger of een journalist is blasfemie’, aldus Ali al–Yasiri. Een andere medewerker van Al–Sadr, sjeik Youssef al–Nassiri, eiste op de nieuwszender Al–Jazeera dat de ontvoerders de Franse journalisten onmiddellijk vrijlaten.
De Fransen, Christian Chesnot en Georges Malbrunot, worden vastgehouden door een vermoedelijk soennitische groepering en het is de vraag of die zich iets aantrekt van de oproepen van de sjiitische leiders. De ontvoerders eisen dat Frankrijk het verbod op het dragen van hoofddoekjes op openbare scholen voor dinsdagavond intrekt. Het verbod wordt van kracht zodra de scholen donderdag weer beginnen. De regering heeft maandag gezegd niet van plan te zijn af te zien van de maatregel.
De Franse regering zet alles op alles om de journalisten vrij te krijgen. Premier Jean–Pierre Raffarin hield dinsdagmorgen in Parijs spoedberaad en minister van buitenlandse zaken Michel Barnier begon in het Midden–Oosten aan de tweede dag van een diplomatiek offensief. President Jacques Chirac sprak zijn vertrouwen uit. De gijzelcrisis werd uitgebreid besproken tijdens een ontmoeting van Chirac met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Gerhard Schr(der in Poetins buitenverblijf bij de Zwarte Zee.
Verschillende moslimleiders, onder wie de Palestijnse leider Yasser Arafat, en Arabische regeringen hebben de gijzeling al veroordeeld. Jordanië zegde toe zijn contacten in Irak aan te spreken om te helpen de crisis op te lossen. De afgelopen weken zijn zeker negen Jordaanse gijzelaars in Irak bevrijd. ‘Wij hebben de expertise om met deze dingen om te gaan’, aldus minister van buitenlandse zaken Marwan Muasher, met wie Barnier een ontmoeting had.
Ruim 160 leden van het Europees Parlement hebben een petitie ondertekend voor de vrijlating van de Fransen. Daarin wordt benadrukt dat de vrijheid van journalisten om te berichten over Irak in het belang is van het Iraakse volk.